czwartek, 22 grudnia 2011

Zupa rybna z łososia

Tak, tak wiem :) Znowu ryby. Jakoś tak mam przed świętami. Zresztą, bardzo lubię ryby, a zupa rybna z łososia jest wyjątkowo smaczna! Ta zupa jest świetna na fazę PW. Gęsta, sycąca, może spokojnie stanowić jedyne danie podczas obiadu. No i oczywiście szybka :) Idealna na okres przedświąteczny - i nie tylko.
Moja powstała z "resztek" po filetowaniu ryby, możecie zrobić ją w ten sposób, lub z całego kawałka łososia. Obie wersje są równie pyszne :)

Zupa rybna z łososia
Dieta Dukana - Faza II

  • kawałek łososia bez skóry i ości
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • kawałek białej części pora
  • 1 cebula
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka i pikantna papryka w proszku, listek laurowy
  • opcjonalnie: zielona pietruszka

Do garnka wlać ok. 1l wody.  Wrzucić do niego: pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną (dowolnie) cebulę, pokrojony w talarki por oraz listek laurowy i sól. Podgotować warzywa do miękkości. Dodać łososia pokrojonego w kostkę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Pogotować jeszcze ok. 3 minut. Zupę podawać gorącą, można posypać ją natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Właśnie skończyłem robić i jeść.
    Moja pierwsza zupka rybna w życiu. Wyszła smaczna tylko zbyt ostro ją doprawiłem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, ja zrobiłem ją na bulionie z głów i kręgosłupa łososia i dorzuciłem halibuta. Klasa!!!

    OdpowiedzUsuń