niedziela, 11 grudnia 2011

Warzywne puree zamiast ziemniaków

Do kurczaka postanowiłam zrobić puree warzywne. Można nim zastąpić ziemniaki, których jeść nie można. W smaku: co prawda inne od ziemniaków, bardziej przypomina zasmażaną kapustę, ale znakomicie uzupełnia obiad. Delikatne, z wyczuwalnym aromatem gałki muszkatołowej.

Warzywne puree zamiast ziemniaków
Dieta Dukana – Faza II

•    1/2 kapusty pekińskiej
•    2 małe cukinie
•    1 mały por
•    1/2 szklanki mleka max 1,5% tł
•    1/2 szklanki wody
•    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
•    sól, pieprz do smaku

Jeśli chcemy, aby pure miało jasny kolor (jak ziemniaki), z kapusty ścigamy wierzchnie, zielone liście a z pora używamy tylko białych części. Cukinie obrać i pokroić w połówki plasterków. Kapustę pokroić na paski. Pora posiekać. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą i mlekiem. Dodać przyprawy i zagotować 10 minut pod przykryciem a następnie do niemal całkowitego wyparowania płynu. Rozgnieść ugniataczką do ziemniaków ale nie całkowicie i zamieszać. Podawać z mięsem lub rybą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz