czwartek, 8 grudnia 2011

Sałatka z wędzonego łososia i makaronu Shirataki

Makaron shirataki to makaron to cienki, galaretowaty, przeźroczysty makaron uzyskiwany z japońskiej rośliny konjac (amorphophallus konjac), o prawie zerowej zawartości kalorii (12 kalorii na 100g). Składa się głównie z wody i błonnika i można go jeść na Dukanie. Praktycznie bez smaku, nabiera aromatu składników z nim zmieszanych... Dziś w formie sałatki z wędzonym łososiem - idealnej na śniadanie, do tego na zdjęciu pomidorki i jajka przepiórcze. Bardzo smaczne i sycące. Polecam!

Sałatka z wędzonego łososia i makaronu Shirataki
Dieta Dukana – Faza II

•    1 paczka makaronu Shirataki
•    1 do 2 łyżek jogurtu naturalnego
•    200g wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki
•    1/2 szkl. pokrojonej w kostkę pomarańczowej lub żółtej papryki
•    1/2 szkl. pokrojonego selera naciowego
•    1/4 szkl. posiekanej dymki
•    sól, świeżo zmielony pieprz
•    szczypta suszonego kopru
•    1 łyżka soku z cytryny

Dokładnie odsączyć makaron shirataki z zalewy. Zalać wrzątkiem, odstawić na 3 minuty i ponownie przecedzić. Ja dodatkowo go kroję na mniejsze kawałki. Wymieszać  wszystkie składniki, dodając przypraw do smaku.
Podawać ogrzane do temp. pokojowej.

2 komentarze:

  1. Witam,gdzie można kupić ten makaron? Do tej ory widziałam go tylko na Amazonie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. http://www.kuchnieorientu.pl/product.php?id_product=400 tutaj, ale nie zawsze jest :) Można też sprawdzać allegro.

      Usuń