niedziela, 18 grudnia 2011

Pikantna zupa rybna

Rozgrzewająca zupa rybna, idealna na zimowe popołudnia, z lekkim cytrynowym posmakiem i "makaronem" z paluszków surimi... Tego nie da się nie polubić!

Pikantna zupa ryba
Dieta Dukana - Faza I

  • 1 kostka rosołowa warzywna odtłuszczona
  • 500-700g białej ryby (np. sola)
  • opcjonalnie: 300-400g owoców morza
  • 1 cebula
  • 1-3 ostre, nieduże papryczki (u mnie 1 szt. piri-piri)
  • 4-5 ziarenek ziela angileskiego
  • 1 liść laurowy
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego (150-200g)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, imbir
  • 1 op. (250g) paluszków krabowych

 Kostkę rosołową rozpuszczamy w ok. 0,5 l. wody. Dodajemy pokrojoną w niezbyt drobną kostkę cebulę oraz pokrojony lub przeciśnięty czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy razem krótką chwilę. Dokładamy owoce morza (można pominąć, jeśli nie lubicie) oraz filet z ryby. Opcjonalnie można dolać wody, jednak pamiętajcie, że ryba podczas gotowania się kurczy, a zupa powinna być gęsta i esencjonalna. Wkładamy wybraną ilość (w zależności jak ostrą chcecie zupę) papryczek, przekrojonych na pół oraz curry, imbir, sól i pieprz do smaku. Paluszki surimi kroimy w paseczki jak makaron lub ewentualnie w plasterki i dodajemy do zupy. Gotujemy krótką chwilę do miękkości ryby i wyłączamy. Dodajemy słodkiej i ostrej papryki oraz kubeczek jogurtu i dokładnie mieszamy. Wciskamy sok z cytryny (zupa powinna być lekko kwaśna) i dekorujemy posiekaną pietruszką. Podajemy na gorąco, wyławiając wcześniej papryczki z zupy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz