czwartek, 8 grudnia 2011

Lazania

Proteinki to niestety pole do popisu w kuchni mniejsze. Postanowiłam się jednak nie poddawać i zrobiłam lazanię :) Mój mąż był zachwycony, miał ochotę i na moją porcję, ale jak sam powiedział: oczy by jadły, ale brzuszek już pełny ;) Bardzo sycąca, porcja na 3 lub nawet 4 osoby :) Pyszna :) Naleśniki nie zawierają otrębów, są pyszne, ale ich smażenie wymaga odrobiny wprawy.
Podejrzewam, że lazanię można odgrzać prosto w piekarniku, gdyby ktoś chciał zrobić ją wcześniej, ale u nas zniknęła prawie cała od razu :)

Lazania
Dieta Dukana – Faza I

NADZIENIE:
•    500-600g mięsa mielonego wołowego (proponuję zmielić samemu)
•    1 cebula pokrojona w kostkę
•    3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
•    300g sera żółtego Piórko, startego na tarce o grubych oczkach
•    4 łyżki koncentratu pomidorowego
•    przyprawy: bazylia, oregano, pieprz czarny, sól, papryka słodka, papryka ostra
•    opcjonalnie: kilka plasterków suszonych grzybków
NALEŚNIKI:
•    4 jajka
•    3 łyżki jogurtu
•    odrobina soli

Cebulę podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości wody. Następnie dodać czosnek, mięso mielone i smażyć chwilę mieszając, aż mięso straci czerwony kolor, jeśli mięsa nie mieliliśmy sami, może się okazać konieczne odlanie tłuszczu. Przecier pomidorowy wymieszać z pół szklanki wody i wlać do mięsa, dołożyć grzyby suszone dla smaku. Smażyć do odparowania większej ilości wody i aż mięso zmięknie. Dodać przyprawy do smaku (powinno być leciutko pikantne).
Składniki na naleśniki (jajka, jogurt, sól) zmiksować krótko, tylko do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię, przetrzeć ręcznikiem papierowym z oliwą. Smażyć naleśniki wylewając cienko ciasto na niezbyt dużym ogniu. Kiedy brzegi naleśników zaczną lekko odstawać, a wierzch naleśnika będzie ścięty, bardzo delikatnie przewracać naleśnika na drugą stronę (uwaga! są bardzo kruche i łatwo się rozwalają). Jeśli ktoś nie ma wprawy w przewracaniu, można smażyć naleśnika nieco dłużej tylko z jednej strony.
Naleśniki układać na talerzu: na każdy naleśnik nakładać równo rozsmarowane: porcję mięsa mielonego i sera piórko, potem kolejny naleśnik itd. Na samej górze powinien znaleźć się naleśnik. Górna warstwa w moich naleśnikach została pokryta także listkami świeżej bazylii i oregano. Całość znacznie zyskała na smaku :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz