sobota, 10 grudnia 2011

Najlepszy chleb dukanowy

Długo szukałam dobrego przepisu na chleb. Ten wychodzi zawsze. Dobrze się przechowuje, mając ten sam aromat i chrupkość przez kilka dni. Minusem jest w nim zawartość skrobii kukurydzianej, w związku z czym można go jeść tylko w fazie PW... Jednak warto pokusić się o jego upieczenie. Polecam zwłaszcza z dodatkiem czarnuszki, która nadaje świetnego aromatu. Zawsze używam jej do pieczywa :)

Najlepszy chleb
Dieta Dukana – Faza II

•    1 szkl. otrąb owsianych
•    ½ szkl. otrąb pszennych
•    2 łyżki skrobi kukurydzianej
•    1 serek wiejski light (150g)
•    2 jajka (białka ubić)
•    1 szkl. maślanki, jogurtu lub kefiru
•    szczypta soli
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    po pół łyżeczki: tymianku, czosnku niedźwiedziego, czosnku granulowanego, suszonych pomidorów z bazylią
•    1 łyżeczka czarnuszki

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do krótkiej kreskówki, można dodatkowo posypać czarnuszką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 1h i 20-30 min. Wyciągnąć z piekarnika, odkroić "piętkę" i odstawić do wystygnięcia i odparowania wody.
Dziennie można zjeść 2 kromki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz