czwartek, 8 grudnia 2011

Lemon curd czyli krem cytrynowy

Lemon curd... jest to pyszny, mocno cytrynowy krem. Nadaje się do nadziewania ciastek, przekładania naleśników, do serników na zimno (np. jako wierzchnia warstwa), można go zapiekać na ciasteczkach, czy po prostu wymieszać z jogurtem. Jest rewelacyjny i kwaśno-słodki w smaku - dla mnie to idealne połączenie. Polecam bardzo!


Lemon Curd
Dieta Dukana - Faza II

•    sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
•    2 żółtka
•    2 jajka
•    słodzik do smaku (użyłam ok. 3 łyżek sussiny gold w proszku)
•    1 łyżka skrobi kukurydzianej

Cytryny przed użyciem wyszorować szczoteczką i sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, tylko żółtą część. Biała jest już gorzka, więc skórkę należy zetrzeć cieniutko. Następnie rozkrawamy cytryny i wyciskamy z nich sok.
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2-3 minuty do zgęstnienia. Jeśli będą grudki zmiksować. Pakować do słoiczka.
Lemon curd można przechowywać w lodówce w słoiczku do tygodnia czasu. Można stosować go zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. zrobiłam, zjadłam, muszę powiedzieć że jest proste do wykonania, pyszne i dukanowe. Niczego więcej nie pragnę!

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy skrobię kukurydzianą można czymś zastąpić? Skrobią ziemniaczaną np? czy nie bardzo się da? :(

    OdpowiedzUsuń