Lemon Curd
Dieta Dukana - Faza II
• sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
• 2 żółtka
• 2 jajka
• słodzik do smaku (użyłam ok. 3 łyżek sussiny gold w proszku)
• 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Cytryny przed użyciem wyszorować szczoteczką i sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, tylko żółtą część. Biała jest już gorzka, więc skórkę należy zetrzeć cieniutko. Następnie rozkrawamy cytryny i wyciskamy z nich sok.
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2-3 minuty do zgęstnienia. Jeśli będą grudki zmiksować. Pakować do słoiczka.
Lemon curd można przechowywać w lodówce w słoiczku do tygodnia czasu. Można stosować go zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
zrobiłam, zjadłam, muszę powiedzieć że jest proste do wykonania, pyszne i dukanowe. Niczego więcej nie pragnę!
OdpowiedzUsuńA czy skrobię kukurydzianą można czymś zastąpić? Skrobią ziemniaczaną np? czy nie bardzo się da? :(
OdpowiedzUsuń