czwartek, 8 grudnia 2011

Szaszłyki z indyka na sposób włoski

Szaszłyki są delikatne i łagodne w smaku, a mięso zrobione w ten sposób soczyste :) Polecam gorąco! Tutaj podane są z mieszanką sałat z pomidorami, kiełkami i sosem z octu balsamicznego.

Szaszłyki z indyka lub kurczaka
Dieta Dukana - Faza II

•    60-70 dkg piersi z kurczaka lub indyka
•    przecier pomidorowy (użyłam przecieru z ziołami)
•    kilka plasterków chudej wędliny (użyłam szynki z Aldiego - 3% tłuszczu)
•    sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią, bazylia, oregano, czosnek granulowany


Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Piersi dobrze rozbić na dość cienkie plastry. Każdy plaster posolić i popieprzyć. Posmarować warstwą przecieru pomidorowego, posypać dość mocno przyprawami i na to wyłożyć plasterki wędliny. Zwijać następnie w roladki. Zwiniętą roladkę pokroić w plasterki (ok. 1,5-2 cm grubości) i plasterki te nadziewać na patyczki szaszłykowe tak, aby "góra" i "dół" plasterka zostały przekłute patyczkiem (proszę zerknąć na zdjęcie). Szaszłyki wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min. (w zależności od grubości szaszłyków).
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Fantastyczne! Ja swoje upiekłam na patelni grillowej - było szybciej a smak wprost zachwyca. Brawo!

    OdpowiedzUsuń