sobota, 17 grudnia 2011

Chińska zupa pikantno-kwaśna

Zachciało mi się zupy. W fazie P wybór jest mocno ograniczony, udało mi się jednak wygrzebać przepis na pikantno-kwaśną zupę. Oboje z mężem zjedliśmy ją z przyjemnością. Polecam!

Chińska zupa pikantno-kwaśna
Dieta Dukana - Faza I

  • 1 litr esencjonalnego rosołu
  • mięso z połówki piersi kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu (6%) lub 5 łyżek octu ryżowego (3%)
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta chili
  • 1 roztrzepane jajo
  • kilka suszonych grzybów lub 2 duże pieczarki
  • 1 nieduża cebula
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: posiekana dymka do posypania

Jeśli posiadamy suszone grzybki – namoczyć je w niewielkiej ilości gorącej wody. Jeśli pieczarki: pokroić w cieniutkie słupki.
Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, cebulę posiekać w kostkę.
Zagrzać rosół. Dodać suszone grzyby (lub pieczarki), mięso z kurczaka oraz cebulę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości mięsa i grzybów.
Osobno wymieszać sos sojowy, ocet, pieprz i chili. Wlać do gotującej się zupy i mocno zamieszać, aż będzie wirowała. Powoli wlewać mocno roztrzepane jajo, przecedzając je przez „zęby” widelca tak, aby powstały nitki.
Wyłączamy zupę, posypujemy posiekaną dymną (można pominąć) i podajemy. Smacznego!


1 komentarz: