czwartek, 8 grudnia 2011

Spaghetti z makaronem z cukinii

Sos zrobiłam ze świeżych pomidorów, przyprawiłam mięso porządnie. Następnym razem wprowadzę jedną modyfikację - użyję wołowiny. Danie bardzo dobre, pyszne wręcz... ale z wołowiną będzie rewelacyjne. "Makaron" bardzo mi podszedł... zajadałam sam w trakcie robienie mięsa ;) Całość posypałam żółtym serkiem Piórko (3% tłuszczu) i posiekaną natką pietruszki (która uwielbiam do spaghetti) oraz udekorowałam świeżymi ziołami.

Spaghetti z makaronem z cukinii 
Dieta Dukana - Faza II


Sos:
  • 500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka (najlepiej zmielić samemu)
  • 4-5 pomidorów lub puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 cebuli
  • 8 pieczarek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • świeża bazylia i oregano lub suszone
  • ostra papryka, chili w proszku
  • sól i pieprz
  • kropla oliwy z oliwek
Makaron:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • wrzątek i zimna woda
  • szczypta soli
Oraz:
  • 20 dkg startego sera żółtego Piórko (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Do rondelka wkładamy obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub wlewamy pomidory z puszki, dodajemy posiekaną bazylię, oregano, posiekany drobno czosnek (3-4 ząbki), dwa piórka cebuli, odrobinkę chili, i troszeczkę soli. gotujemy na malutkim ogniu i od czasu do czasu mieszamy.
Na patelni teflonowej rozgrzewamy kroplę oliwy z oliwek (opcjonalnie) i wrzucamy posiekany w grube plastry ząbek czosnku. Gdy się lekko zarumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Mieszamy intensywnie by się nie spaliło i gdy się cebula zarumieni dodajemy posiekane drobno pieczarki. Mieszamy wszystko razem i dodajemy ostrej papryki, szczyptę soli i pieprz. Mieszamy i po 3-4 minutach dodajemy mięso mielone. Zwiększamy wtedy ogień i łopatką rozdrabniamy mięso. Smażymy, aż mięso złapie ładny kolor. Następnie do zawartości na patelni wlewamy nasz sos pomidorowy i wszystko mieszamy aby się składniki połączyły i smażymy chwilkę.
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół. Małą łyżeczką wyskrobujemy środek. Resztę kroimy na cieniutkie paseczki. Paseczki wrzucamy na wrzącą wodę (ew. ze szczyptą soli) i gotujemy 3-4 minuty. Następnie wyjmujemy z wody i wkładamy do miski w lodem lub bardzo zimną wodą aby zahartować i nie stracić koloru i odcedzamy.
Wyłożony na talerz makaron polewamy sosem, posypujemy startym na tarce serkiem Piórko i siekaną pietruszką.
Porcja dla 2-3 osób.

1 komentarz:

  1. Właśnie jestem po przygotowaniu i po spożyciu.

    PYCHOTKA.
    POLECAM !!!

    OdpowiedzUsuń