poniedziałek, 12 grudnia 2011

Zupa bułgarska z klopsikami

Lubię gotować. Lubię wypróbowywać nowe przepisy, modyfikować je i wymyślać nowe. Lubię przygotowywać dania z różnych zakątków świata. Dziś postanowiłam udać się w taką kulinarną podróż i zrobiłam zupę bułgarską. Wersji tej zupy jest mnóstwo, można jeść ją z klopsikami (jak u mnie) czy z kluseczkami serowymi (na które też podam Wam przepis).
Jest kolorowa, smaczna, z dużą ilością warzyw oraz leciutką cytrynową nutą - i po prostu mnie zachwyciła :) Polecam!

Zupa bułgarska z klopsikami
Dieta Dukana - Faza II

  • bulion (ok. 1-1,5l)
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 marchewki
  • 2 żółte papryki
  • 4-5 dojrzałe pomidory (lub pomidory z puszki)
  • 1 pęczek dymki
  • 2 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny lub vegety domowej
  • 1 łyżeczka cząbru z „górką”
  • ½ główki gałki muszkatołowej
Klopsiki:
  • ½ kg mięsa mielonego (u mnie wołowe, może być jednak kurczak lub indyk)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ główki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ posiekanej drobno cebuli
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku,
 Bulion może być z odtłuszczonej kostki rosołowej, ja zachęcam jednak, aby ugotować go na niewielkim kawałku mięsa (np. porcji rosołowej).
Marchewkę obrać, pokroić na talarki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Z dymki uciąć cebulki i pokroić w plastry. Zieloną część drobno posiekać (osobno). Cukinię pokroić w kostkę. Wywar wlać do garnka, dodać pokrojone warzywa, suszoną włoszczyznę i gotować.
W tym czasie przygotować klopsiki. Do mięsa mielonego dodać mieloną paprykę, startą gałkę, sól,  pieprz, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną cebulę oraz 1 jajko. Formować niewielkie pulpeciki i układać je delikatnie w garnku z zupą za pomocą łyżki, żeby się nie rozpadły. Gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem do miękkości warzyw. Zestawić z ognia.
2 jajka połączyć z sokiem z cytryny , dodać 2 łyżki gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Całość wlać do garnka i mieszać, aż zupa zgęstnieje. Doprawić solą,  pieprzem do smaku, dodać cząber i pozostałe pół główki gałki muszkatołowej (starte). Posypać posiekaną dymką i  podawać gorące.
 Jeśli macie ochotę zrobić zamiast klopsików dietetyczne kluseczki serowe, będzie Wam potrzebne:

Kluseczki serowe:
  • 300 g żółtego sera Piórko
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Ser Piórko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajko rozbełtać dokładnie i wymieszać z  serem, posolić i popieprzyć do smaku. Masę dokładnie wymieszać, następnie nabierać je małą łyżeczką i wrzucać do gotującej się zupy.

2 komentarze:

  1. czy moge użyć czerwonej zamiast żółtej papryki? czy może być suszona gałka muszkatołowa, jeśli tak to ile jej> jeśli nie to gdzie kupić główkę :) ??
    asia-sia-sia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne, że możesz użyć czerwonej papryki. Gałka muszkatołowa może być zmielona, dodaj jej do smaku, myślę, że między 1/4 a 1/2 łyżeczki. Główki gałki można szukać w dziale z przyprawami. Np. Kamis posiada w ofercie gałkę muszkatołową całą.
    smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń