wtorek, 31 stycznia 2012

Zielono-czerwona sałatka z brzuszkami łososia

Z chęci urozmaicenia diety złamałam się i kupiłam dziś olej parafinowy. Na pierwszą próbę zrobiłam sałatkę z jego dodatkiem. W smaku jest kompletnie niewyczuwalny, nadał natomiast sałatce "gładkości", której mi do tej pory brakowało w sałatkach beztłuszczowych. Jeśli nie macie ochoty go stosować - pomińcie go.
Sałatka z mnóstwa zielonych warzyw (więc tych najbardziej zalecanych) i czerwonych pomidorów. Dodatek łososiowych brzuszków jest zdecydowanie kropką nad "i". Polecam!


Zielono-czerwona sałatka z brzuszkami łososia
Dieta Dukana - Faza II

  • 6-8 szt. łososiowych brzuszków (lub kawałek łososia wędzonego na ciepło)
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 200g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 15-20 szt. pomidorków koktajlowych lub 3-4 normalne pomidory
  • 1 nieduża zielona papryka
  • 2 niewielkie cebulki
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1-2 ogórki korniszony
  • garść świeżej bazylii
Sos:
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina (może być także balsamiczny)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • opcjonalnie: 1 łyżka oleju parafinowego
  • odrobina słodzika (dowolnego)

Fasolkę szparagową ugotować do miękkości i odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w piórka, wyłożyć na sitko i przelać wrzątkiem. Odstawić do przestygnięcia. Składniki sosu wymieszać i odstawić do "przegryzienia".
Paprykę pokroić na cieniutkie paseczki,  pomidorki koktajlowe pokroić w połówki i lekko posolić (jeśli używamy normalnych pomidorów, pokroić w szesnastki), ogórka obrać i pokroić w plasterki. Korniszony pokroić w plasterki. Brzuszki łososia obrać: oddzielić mięso od ości i skóry i podzielić na niewielkie kawałki.
Wszystkie warzywa i łososia połączyć w misce. Zalać sosem i wymieszać. Na wierzch położyć listki bazylii i pokrojone w ćwiartki jajka.
W mojej sałatce znalazła się jeszcze garść kiełków rzodkiewki dla dekoracji.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz