poniedziałek, 23 stycznia 2012

Tarta z kalafiora

Jako obiad, jako przekąska, na ciepło, na zimno - w każdej z tych postaci tarta jest pyszna. Połączenie kurczaka, kalafiora i curry jest  - moim zdaniem - idealne. Polecam!


Tarta z kalafiora
Dieta Dukana - Faza II

  • 1 średni kalafior
  • 1 pierś z kurczaka (cała)
  • 3 szalotki
  • 3 jajka
  • 1 serek wiejski light (150g) lub garść tartego sera żółtego Piórko (3% tłuszczu)
  • po 1 łyżeczce curry i papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: kilka pomidorków koktajlowych lub pokrojony w plasterki pomidor

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odsączamy dokładnie i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulki szalotki posiekać w kostkę i podsmażyć na patelni przetartej oliwą - można podlać niewielką ilością wody. Dodać do kalafiora.
Mięso  pokroić w kostkę o posolić, curry i paprykę wymieszać i obtoczyć w nich mięso. Dodać do kalafiora.
Do kalafiora wbić także 3 jajka, dodać ser wiejski odsączony z zalewy lub starty ser Piórko, posolić, popieprzyć, dodać tymianek i jeszcze niewielką ilość curry. Wymieszać i wyłożyć do formy na tartę. Na wierzch (jako dekorację), można dać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe lub kilka plasterków pomidora.
Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i zapiekać ok. 45 min. Podawać na ciepło lub zimno (mnie bardziej smakował na zimno) z keczupem light lub przecierem pomidorowym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz