czwartek, 12 stycznia 2012

Libańskie Lahem Mechwi (szaszłyki wołowe)

Świetna alternatywa dla klopsików. Szaszłyki mogą także stanowić ozdobę proszonego obiadu. Smaczne i, wbrew pozorom, bardzo łatwe do zrobienia. U mnie zniknęły bardzo szybko ze stołu. Polecam!
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.


Libańskie Lahem Mechwi (szaszłyki wołowe)
Dieta Dukana - Faza II

  • 800g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki kolendry w ziarnach
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 4 pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • patyczki do szaszłyków

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ziarna kolendry rozetrzeć w moździerzu (niezbyt drobno). Kolendrę zieloną posiekać drobno. Do mielonego mięsa wbić jajko, dodać przyprawy i cebulę, wymieszać dokładnie. Formować długie, wąskie kotelciki (ok. 10 cm długości), które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Szaszłyki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie, obkładając je plasterkami pomidorów lub pomidorami w puszce. Zapiekamy ok. 30-40 min.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz