sobota, 7 stycznia 2012

Indyjskie curry z kurczaka

Zainspirowane tym przepisem. Intensywny, zniewalający aromat orientalnych przypraw, soczysty kurczak, gęsty, jogurtowy sos... Czy można chcieć czegoś więcej?
Danie zniknęło z talerzy w tempie ekspresowym i pozostał smutek, że nie było go więcej :) Od tego kurczaka można się uzależnić, polecam bardzo!

Indyjskie curry z kurczaka
Dieta Dukana - Faza I

  • 1 cały kurczak bez skóry lub 12 "pałek" z kurczaka bez skóry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka gorczycy w ziarenkach
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chilli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • 250-300 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • opcjonalnie 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka czarnuszki

Jeśli używamy całego kurczaka - dzielimy go na nieduże części (2 pałki, 2 podudzia, piersi - podzielić na 4 części, skrzydełka). Możemy także użyć samych pałek z kurczaka lub innych wybranych części. Cebulę siekamy w piórka.
Spory garnek (lub wok) przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Stawiamy na ogniu i rozgrzewamy. Wrzucamy ziarenka gorczycy, a po ok. 30 sek. - 1 min. dodajemy kumin (nie mylić z kminkiem!). Kiedy kumin zacznie wydzielać zapach, dodajemy cebulę, podlewamy odrobiną wody (szklankę z wodą proponuję postawić koło pieca, będzie jeszcze potrzebna), mieszamy dokładnie i przykrywamy pokrywką. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 min., mieszając od czasu do czasu i - w razie potrzeby - podlewając odrobiną wody. W międzyczasie ścieramy imbir na drobnych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę. Po 5 min. dorzucamy do cebuli, mieszamy i znowu w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Podsmażamy ok. 1 minuty, potem dodajemy kurkumę, garam masala, słodką i ostrą paprykę i ponownie mieszamy. Dodajemy kurczaka i podsmażamy, aż zmieni kolor (ok 5-10 minut), w razie potrzeby podlewając ponownie wodą. Jogurt naturalny mieszamy z przecierem pomidorowym, można go pominąć, jednak curry jest znacznie smaczniejsze z przecierem. Zalewamy całością kurczaka, posypujemy czarnuszką, mieszamy i gotujemy (już bez przykrywania!) ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec ewentualnie przyprawiamy solą, chociaż nie jest to konieczne. Można posypać kolendrą lub pietruszką.
Podajemy gorące i rozkoszujemy się smakiem :)




3 komentarze:

  1. curry bez curry? Czy nie zapomniala Pani w przepisie o tej przyprawie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie :) Curry to mieszanka przypraw - głównym jej składnikiem jest kurkuma, która w tym przepisie jest. Tutaj sami komponujemy skład swojej przyprawy curry (kurkuma, imbir, kmin, papryka itd.) zamiast dosypywać "gotowca". Gwarantuję, że ta mieszanka jest dużo smaczniejsza, niż kupne curry :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. próbowałam dodawac jogurtu do kurczaka i zawsze mi się ważył, jaki jest sekret?

    OdpowiedzUsuń