wtorek, 24 stycznia 2012

Orzechowiec

Mąż poprosił mnie dziś o zwykły biszkopt. Bez niczego. Zwykły biszkopt wydawał mi się jednak zbyt nudny. Powstało ciasto mocno orzechowe, idealne na fazę P, którym możecie opychać się niemal bez ograniczeń (jednorazowo można zjeść aż pół ciasta). Mój mąż nie wytrzymał do czasu, aż całość porządnie zastygnie i kiedy spróbował już ciasta, za jednym zamachem zniknęły 3 kawałki. Myślę, że to dobra rekomendacja. Polecam!


Orzechowiec
Dieta Dukana - Faza I

Biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 4 kopiaste łyżki zmielonych na mąkę otrębów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka ksylitolu + 2 płaskie łyżki Sussiny Gold (lub inny słodzik do smaku)
  • 15 kropli aromatu Nugatowy Raj (Smart Coffee) lub inny orzechowy do smaku
Masa orzechowa:
  • 3 żółtka
  • 1 kopiasta łyżka Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
  • 1 jogurt grecki light (340g) lub gęsty serek homogenizowany
  • 2 kopiaste łyżeczki żelatyny
  • 15 kropli aromatu Nugatowy Raj (Smart Coffee) lub inny orzechowy do smaku
Bita śmietana:
  • 3 białka
  • 2 kopiaste łyżki gęstego serka homogenizowanego (u mnie Maćkowy)
  • 2 płaskie łyżki ksylitolu lub inny słodzik do smaku
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka gorącej wody
  • opcjonalnie: 2-3 krople aromatu śmietankowego

Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z ksylitolem na bardzo sztywną pianę (jeśli nie mamy ksylitolu, ubijamy ze szczyptą soli a na sam koniec dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny). Następnie dodajemy po jednym żółtku i 1 łyżce słodzika ciągle miksując, aż do zużycia żółtek i słodzika. Dodajemy aromat, proszek do pieczenia i zmielone otręby i miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Wykładamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie tortownica o średnicy 24cm, może być mniejsza) i pieczemy ok. 20-25 minut w nagrzanym piekarniku. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka miksujemy ze słodzikiem na gładką, jasną masę. Dodajemy jogurt lub serek i miksujemy na gładką masę. Stawiamy na niewielkim ogniu, dodajemy żelatynę i podgrzewamy, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie może się zagotować (!). Podgrzewamy tylko do momentu, aż będzie bardzo ciepła i żelatyna zacznie się rozpuszczać. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy aromat orzechowy. Miksujemy wszystko razem jeszcze ok. 3-5 minut, aż do masy wejdzie nieco powietrza. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem jeszcze na trochę do lodówki, do lekkiego stężenia.
Biszkopt rozkrawamy na 2 blaty, ja dodatkowo skropiłam je kilkoma kroplami aromatu Nugatowy Raj. Do środka wkładamy masę orzechową, całość wstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę z ksylitolem (jeśli używamy innego słodzika, białka ubijamy z szczyptą soli, dopiero po ubiciu dodajemy słodzik). Dodajemy serek homo, ewentualnie aromat i nadal miksujemy, a następnie po troszeczku rozpuszczonej żelatyny. Po połączeniu wszystkich składników, wykładamy bitą śmietanę na ciasto i odstawiamy do lodówki.
Ze względu na użycie świeżych białek, ciasto powinniśmy zjeść w przeciągu 1-2 dni od zrobienia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz