środa, 4 stycznia 2012

Galaretka owocowo-jogurtowa

Tym razem prosty deser, ale za to w ładnej oprawie. Tutaj także jest spore pole do popisu, można zrobić galaretkę ze swojej ulubionej herbaty owocowej (lub melisowej) i drugą warstwę jogurtową. Proste do zrobienia, nie spędzicie całego dnia w kuchni, a na dodatek, jak wygląda... :)

Galaretka owocowo-jogurtowa
Dieta Dukana - Faza I

Warstwa owocowa:
  • 500 ml (2 szklanki) wrzątku
  • 5-6 torebek herbaty owocowej
  • słodzik do smaku (u mnie 1 łyżka Sussiny Gold)
  • 2 łyżeczki żelatyny (z górką)
Warstwa jogurtowa:
  • 500ml (2 szklanki) jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego
  • aromat śmietankowy lub waniliowy
  • słodzik do smaku (u mnie 1 łyżka Sussiny Gold)
  • 2 łyżeczki żelatyny (z górką)
  • ok. 3 łyżki wrzątku

Herbatę parzymy we wrzątku na bardzo mocny napar. Słodzimy do smaku i rozpuszczamy dokładnie żelatynę i studzimy. Wybrane na deser naczynia układamy pod kątem (u mnie: brytfanka na ciasto plus 2 pojemniki plastikowe ułożone w środku. Kieliszki włożone do środka brytfanki i oparte pod kątem o plastikowe pojemniki), a następnie napełniamy galaretką. Wkładamy do lodówki i czekamy na zastygnięcie galaretki.
Kiedy pierwsza warstwa już dobrze stężeje, przystępujemy do układania drugiej warstwy. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w ok. 3-4 łyżkach wrzątku. Jogurt lub serek homo miksujemy z aromatem i słodzikiem, a następnie powolutku, po troszku, wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Masą jogurtową dopełniamy pucharki, tym razem już stawiając je prosto. Odstawiamy do stężenia. Podajemy na zimno :)

7 komentarzy:

  1. wystarczy położyć naczynie pod kątem i wychodzi takie cudo!! też Dukam, i właśnie dałam linka do Twojej stronki z przepisami na forum dla "listopadowych" :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj ! Z jakiej herbaty można zrobić aż tak zieloną galaretkę ? Wspaniały przepis i jak dekracyjny pomysł ! Gratuluję !

    OdpowiedzUsuń
  3. niestety z żadnej ;) Kolor jest z barwnika spożywczego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny deser. Galaretkę zrobiłam z herbaty poziomkowej w warstwa jogurtowa z serka homo z dodatkiem migdałowego aromatu. Wyszły mi 3 szklanki + 1 filiżanka ;) deser jest smaczny, sycący i zdecydowanie do powtórzenia. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za inspirację. Galaretka teraz dużo smaczniejsza.

    OdpowiedzUsuń
  6. Słodzik? Przecież to trucizna. Każdy wyedukowany człowiek o tym wie.
    Puknij się w głowę zanim będziesz ludziom serwować durne przepisy.

    OdpowiedzUsuń