czwartek, 5 stycznia 2012

Kurczak po chińsku

Znowu dziś gotuję w azjatyckich klimatach. przy przygotowywaniu "chińszczyzny" podoba mi się to, że mamy pewną dowolność składników. Dziś u mnie kurczak, ale w ten sam sposób możecie zrobić wołowinę czy owoce morze. W warzywach też możemy pokombinować i nawet, jeśli czegoś akurat nie posiadacie, możecie to po prostu pominąć... Ważny jest tak naprawdę sposób przygotowania i to, czym potrawę przyprawimy. Warzywa, przygotowane w ten sposób pozostają chrupiące, a mięso soczyste.
Polecam gorąco!

Kurczak po chińsku
Dieta Dukana - Faza II

  • 500g mięsa z kurczaka (lub polędwicy wołowej)
  • 1 malutka cukinia (ok. 200g) lub 1 zielony ogórek wężowy
  • 1 czerwona papryka
  • 200g grzybów: shitake lub pieczarek
  • 1 duża cebula (u mnie czosnkowa)
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek imbiru (ok 5 cm)
  • 1 nieduża ostra papryczka
  • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej, pasty z trawy cytrynowej lub 1 łyżeczka startej skórki z cytryny z odrobiną soku
  • sos sojowy, sól, pieprz
  • opcjonalnie: 1 puszka pędów bambusa
  • opcjonalnie: 1 pęczek dymki

Kurczaka kroimy w paseczki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczach. Papryczkę ostrą kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy kurczaka z 2 łyżkami sosu sojowego, pieprzem, trawą cytrynową, imbirem, czosnkiem i ostrą papryczką. Odstawiamy "przegryzienia".
Cebulę kroimy w piórka, pozostałe warzywa w słupki - każde warzywo osobno (nie mieszamy).
Rozgrzewamy woka (jeśli nie macie woka, użyjcie patelni teflonowej), przetartego ręcznikiem nasączonym oliwą lub spryskany olejem fat free. Smażymy cebulę, ściągamy z patelni, smarujemy lub pryskamy olejem, smażymy paprykę i tak dalej (wszystkie warzywa oprócz pędów bambusa i dymki). Warzywa powinny przykrywać dno dość luźno, jeśli jest ich za dużo - dzielimy na porcje i smażymy porcjami niezbyt długo - po 2-3 minuty maksymalnie. Na samym końcu smażymy grzyby.
Po usmażeniu grzybów patelnię osuszamy (grzyby mogą puścić wodę), smarujemy lub pryskamy olejem i smażymy partiami mięso, tak, aby kawałki mięsa luźno leżały na patelni, najlepiej nie stykając się ze sobą. Mięso smażymy na mocno rozgrzanym woku/patelni, aż do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Po zrumienieniu pierwszej partii, smarujemy olejem i wrzucamy drugą i tak aż do obsmażenia całego mięsa. Następnie mieszamy wszystkie składniki, dodajemy pokrojoną w kilkucentymetrowe kawałki dymkę i podsmażamy krótko (ok. 2-3 min.) razem, doprawiając sosem sojowym i pieprzem do smaku. Podajemy na gorąco, najlepiej z zieloną herbatą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz