niedziela, 22 stycznia 2012

Adwokatowy custard cream z chrupkami karmelowymi

Tytuł potrawy brzmi skomplikowanie... a jest to najszybszy i najprostszy deser, jaki można sobie wymarzyć. Nie zawiera skrobi, mleka w proszku ani żelatyny. Delikatny krem jajeczny i zatopione wewnątrz chrupiące otręby o smaku karmelu - brzmi pysznie? Bo właśnie taki jest. Polecam!


Adwokatowy custard cream z chrupkami karmelowymi
Dieta Dukana - Faza I

Custard cream:
  • 4 żółtka
  • 1 kopiasta łyżka Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
  • 250g gęstego serka homogenizowanego (u mnie Maćkowy)
  • 1/2 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego
  • kilka kropli aromatu adwokatowego lub aromatu o smaku likieru jajecznego
Chrupki karmelowe:
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki słodzika w pudrze (u mnie Sussina Gold)
  • 4-5 łyżek wody
  • aromat karmelowy lub toffi

Żółtka ubijamy do białości ze słodzikiem. Dodajemy nasionka z laski wanilii (lub aromat waniliowy) i aromat adwokatowy oraz serek homo. Miksujemy jeszcze chwilę.
Na patelni teflonowej prażymy otręby owsiane, aż się zrumienią. Odstawiamy płatki i wysypujemy na patelnię słodzik i dodajemy wodę. Mieszamy na klejącą masę i podgrzewamy chwilkę (nie przejmujcie się, że na dole będzie przywierać). Dodajemy nieco aromatu karmelowego. Masa na patelni powinna być gęsta i klejąca. Dodajemy do tego uprażone otręby i dokładnie obtaczamy w słodziku. Na dole patelni słodzik może przywierać. Zdzieramy to delikatnie specjalną łopatką do teflonu lub drewnianą i mieszamy z otrębami. Podsuszamy całość na patelni, aż cała wilgoć odparuje i powstaną chrupki. Jeśli się posklejają, należy je połamać.
Do naczyń na deser wsypujemy nieco chrupek karmelowych, zalewamy kremem jajecznym i na wierzch ponownie wysypujemy chrupki. Podajemy od razu, aby chrupki nie zmiękły.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz