niedziela, 18 marca 2012

Żurek na maślance

Smakuje jak "normalny" żurek, a jest dużo bardziej dietetyczny. Polecam!


Żurek na maślance
Dieta Dukana - Faza I

  • 1 l maślanki lub zsiadłego mleka
  • 1/2 szkl. chudego mleka
  • 1 wędzona nóżka z kurczaka bez skóry (ok. 200-300g) i/lub 2 chude, cienkie kiełbaski drobiowe lub wołowe
  • 1 niewielka cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. 4 ugotowanych na twardo jaj
  • 2-3 nieduże kawałki suszonych grzybów
  • 1 kopiasta łyżeczka majeranku
  • szczypta cząbru
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziela angielskie
  • sól, biały pieprz

Maślankę i chude mleko wlać do garnka i postawić na malutkim ogniu. Powoli podgrzewać, aż zaczną się wytrącać grudki sera. Przecedzić delikatnie przez gazę - ser można wykorzystać w dowolny sposób, natomiast serwatkę wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i szuszone grzyby i podgrzewamy.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i smażymy, aż się lekko zrumienią, na patelni teflonowej przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Potem dorzucamy do serwatki. Kurczaka wędzonego obieramy z kości i dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, kiełbaski wkładamy także do zupy. Gotujemy, aż cebula zmięknie. Przyprawiamy majerankiem, cząbrem, białym pieprzem i solą (ostrożnie z tą ostatnią, kurczak wędzony jest słony). Jeśli żurek jest mało kwaśny, można dodać odrobinę soku z cytryny.
Podajemy na gorąco z ugotowanymi jajkami.
Do żurku polecam zwłaszcza kiełbasy drobiowe przygotowane samemu z przepisu dietykona: kiełbasa drobiowa parzona. Są pyszne i dietetyczne!
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Naprawdę dobry żurek, dla mnie tylko odrobinę za kwaśny i następnym razem dam mniej maślanki :)

    OdpowiedzUsuń