piątek, 9 marca 2012

Gołąbki

Dziś obiecany przepis na gołąbki. Przepis jest na dużą porcję gołąbków - jeśli wolicie, zmniejszcie go. Ja wychodzę z założenia, że jak już robić gołąbki - to dużo. Raz, że jest z nimi troszkę pracy, dwa, że u mnie wszyscy je uwielbiają, w końcu trzy, że świetnie się mrożą, więc jeśli zrobicie za dużo (u mnie pojęcie takie jak "za dużo gołąbków" nie ma racji bytu...), możecie je spokojnie zamrozić na później.
Polecam!


Gołąbki
Dieta Dukana - Faza II

  • 1 niezbyt duża i dość luźna główka białej kapusty
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 300g pieczarek
  • 2 jajka
  • opcjonalnie: 2-3 pomidory
  • 2 szklanki rosołu (lub ewentualnie wody)
  • sól, pieprz, vegeta
  • przyprawy: słodka papryka, majeranek, tymianek, szałwia, kolendra, rozmaryn, czosnek granulowany, ziele angielskie (można także użyć gotowej mieszanki do gołąbków lub do mięsa mielonego)
  • do podania: sos pomidorowy lub grzybowy

Z kapusty należy usunąć zewnętrzne, uszkodzone liście, a ostrym nożem wycinamy głąb z kapusty. Postawić na gazie garnek w wodą (w takiej ilości, aby weszła do niego kapusta) i posolić.
Kapustę wkładamy do gorącej wody, przykrywamy i gotujemy kilka minut. Następnie wyławiamy kapustę i usuwamy delikatnie zewnętrzne, ugotowane liście, tak, aby ich nie porozrywać. Wkładamy kapustę do wrzątku i ponownie powtarzamy czynność, aż do uzyskania wystarczającej ilości liści z kapusty - liście z samego środka kapusty nie nadają się na gołąbki.
Jeśli masz pierwszy raz do czynienia z robieniem gołąbków, samą procedurę przygotowania kapusty i jej gotowania polecam obejrzeć tutaj.
Przy nasadzie liście są dość twarde i zgrubiałe - biegnie przez nie gruby nerw, należy ostrym nożem go ściąć, aby liście łatwo dało się zwijać.
W międzyczasie przygotowujemy farsz: mięso dzielimy na kawałki i mielimy (kupowane mięso mielone nie jest najlepsze do gołąbków, polecam je zmienić samemu).
Cebulę kroimy w kostkę i na patelni przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem podsmażamy a następnie dodajemy do mięsa.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chwilę smażymy na patelni teflonowej przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem, po czym dolewamy niewielką ilość wody i dusimy do miękkości i dodajemy do mięsa.
Pieczarki kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Następnie wbijamy jajka i przyprawiamy. Każda gospodyni ma swój sposób przyprawiania gołąbków, moja mama na przykład, używa tylko soli, pieprzu i vegety. Ja z kolei niewielkie ilości wymienionych przypraw rozcieram w moździerzu na proszek i dodaję do mięsa. Możecie użyć gotowych mieszanek, jakie lubicie, pamiętajcie tylko, aby wybierać takie, w których nie ma niedozwolonych składników (takich jak cukier czy bułka tarta).
Masę mięsną mieszamy dokładnie i nakładamy farsz do gołąbków: pojedynczy liść rozkładamy na płaskiej powierzchni, bliżej nasady układamy trochę farszu, nasadą liścia przykrywamy farsz a brzegi liścia podwijamy do środka i całość ściśle rolujemy.
Garnek do gołąbków przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem lub układamy na spodzie niewielkie lub porwane liście kapusty, których nie zużyliśmy do rolowania. Na to bardzo ściśle układamy gołąbki, dociskając jeden do drugiego. Ja gołąbki układam w płaskim, szerokim garnku z pokrywą:
Na wierzch gołąbków układam plasterki pomidorów (jednak nie jest to konieczne) - moim zdaniem gołąbki nabierają wtedy lepszego aromatu. Można również ułożyć kilka plasterków grzybów.
Gołąbki zalewam rosołem i gotuję 45min.-1godz. (w zależności od wielkości zrobionych gołąbków).
Gołąbki podajemy na ciepło, najlepiej z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. witaj , od dawna czytam Twoj blog, czesto korzystam z Twoich przepisów-sa pyszne. Bardzo Ci za te inspiracje dziekuje. Równiez dukam, od niedawna prowadze forum dla Kobitek, o odchudzaniu tez. Moze bys wpadła nieraz do nas z dobrym słowem i pysznym przepisem. Pozdrawiam. Katarzyna
    adres: www.wredotki.pun.pl

    OdpowiedzUsuń