wtorek, 13 marca 2012

Cielęcina z warzywami

Cielęcina jest chudym i bardzo smacznym mięsem. Dziś prosty i pyszny przepis z udziałem cielęciny. Polecam!


Cielęcina z warzywami
Dieta Dukana - Faza II

  • 0,5 kg cielęciny
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 3-4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego szpinaku (lub 2 opakowania baby szpinaku po 150g)
  • sól, pieprz
  • 5 lekko roztłuczonych ziaren jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 kopiasta łyżka czosnku niedźwiedziego

Cielęcinę kroimy na cienkie plastry. 2 cebule kroimy w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości). Czosnek kroimy w plasterki. Dużą patelnię teflonową przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i na mocnym ogniu obsmażamy cielęcinę. Dodajemy 2 cebule i czosnek i smażymy jeszcze chwilkę. Dolewamy niewielką ilość wody (tak, aby przykryła dno na ok. 1 cm). dodajemy jałowiec oraz liść laurowy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (u mnie zajęło to ok. 30-40 min.), w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody. W tym czasie kroimy papryki na grube paski, a szpinak myjemy i dokładnie osączamy.
Kiedy cielęcina zmięknie dodajemy pokrojoną paprykę oraz pozostałe cebule pokrojone w ćwiartki i dusimy, aż warzywa będą prawie miękkie. Wtedy dodajemy szpinak (możemy odłożyć kilka listków do dekoracji) i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim i podajemy, dekorując pozostawionymi listkami szpinaku.
Smacznego!


Przepis zaczerpnięty został z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz