Wiosenne rolki warzywne w stylu sushi
Dieta Dukana - Faza II
- kilka listków wodorostów nori
- 1 nieduży kalafior
- 1 marchewka
- 1/2 białej rzodkiewki (długiej)
- 200g pieczarek
- 1 ogórek wężowy
- 1/2 papryki czerwonej
- pęczek dymki
- dowolna sałata (lub mieszanka sałat)
- 250g paluszków krabowych
- 300g owoców morza lub krewetek (mogą być mrożone)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- kiełki brokuła bądź lucerny
- 1 opakowanie serka białego mielonego (u mnie President delikatny śmietankowy 250g)
- sól, pieprz
- mata bambusowa do rolowania "sushi"
- 4 łyżki sosu rybnego
- 5 łyżek wody
- 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
- szczypta mielonego chilli
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki słodzika Sussina Gold lub innego do smaku
- 1 mały jogurt grecki light (180g) lub 1/2 dużego
- 2 ząbki czosnku (jeśli nie chcecie bardzo czosnkowego, użyjcie granulowanego)
- sól, pieprz do smaku
- posiekana łyżka koperku
- 1 mały jogurt grecki light (180g) lub 1/2 dużego
- 1 kopiasta łyżeczka pasty curry (u mnie zielonej) - możecie zamiennie dodać curry w proszku
- 1/2 łyżeczki curry w proszku (dla koloru)
- sól
- 2 łyżki soku z cytryny
Kalafior ugotować w osolonej wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem do miękkości. Dokładnie osączyć i rozgnieść na papkę.
Kurczaka pokroić w paski, posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i zgrillować na patelni grillowej.
Owoce morza posolić, skropić sokiem z cytryny i poddusić do miękkości.
Marchewkę obrać i pociąć w cienkie paseczki. Zalać wodą, posolić, dodać odrobinę słodzika i ugotować do miękkości, osączyć.
Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć z solą na patelni przetartej olejem.
Rzodkiew obrać i pokroić w cieniutkie paski, paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórka obrać ze skórki, rozkroić wzdłuż na 4 części, wyciąć ze środka pestki (nie będziemy ich używać), a resztę pokroić w cienkie paski.
Przygotować sobie wszystkie składniki do robienia "sushi".
Matę bambusową najlepiej owinąć szczelnie folią do żywności (ja dziś niestety nie miałam), na macie położyć nori, błyszczącą stroną do spodu i albo posmarować puree kalafiorowym, zostawiając końcówkę wodorostów nieposmarowaną i wyłożyć wybrane składniki z jednej strony wodorostów, lub zwilżamy wodorosty delikatnie wodą i wykładamy mniej-więcej w 3/4 liście sałaty, a na to wybrane składniki:
W przypadku jeśli nie używamy puree z kalafiora, a tylko sałaty, koniecznie kładziemy pasek z białego serka.
Przykładowe kombinacje składników:
- puree z kalafiora, kurczak, owoce morza, marchewka, dymka, kiełki, pieczarki
- puree z kalafiora, kurczak, papryka, ogórek, rzodkiew, kiełki
- puree z kalafiora, kurczak, owoce morza, sałata, zielony ogórek, papryka, pieczarki
- sałata, biały ser, paluszki krabowe, owoce morza, ogórek, rzodkiew, kiełki
- sałata, biały ser, kurczak, paluszki krabowe, rzodkiew, ogórek, pieczarki, dymka
lub inne, dowolnie wybrane kombinacje. Nam bardziej smakował te z sałatą :)
Następnie rolujemy wodorosty za pomocą maty bambusowej (odsyłam tutaj po techniki rolowania sushi) w ścisłą rolkę. Kroimy rolkę na 3 równe kawałki (mniejsze mogą się rozpaść).
"Sushi" serwujemy z sosami i jemy palcami.
Smacznego!
Rewelacyjne morijko, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń