piątek, 23 marca 2012

Wiosenne rolki warzywne w stylu sushi

Wiecie już na pewno, że uwielbiam sushi, wiecie też, że lubię eksperymenty kuchenne. Dzisiejsze danie jest takim właśnie eksperymentem. Dodam, że bardzo udanym. I zdrowym. Dużo warzyw, grillowany kurczak, owoce morza... a do całości 3 pyszne sosy. Polecam gorąco!


Wiosenne rolki warzywne w stylu sushi
Dieta Dukana - Faza II

  •  kilka listków wodorostów nori
  • 1 nieduży kalafior
  • 1 marchewka
  • 1/2 białej rzodkiewki (długiej)
  • 200g pieczarek
  • 1 ogórek wężowy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • pęczek dymki
  • dowolna sałata (lub mieszanka sałat)
  • 250g paluszków krabowych
  • 300g owoców morza lub krewetek (mogą być mrożone)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • kiełki brokuła bądź lucerny
  • 1 opakowanie serka białego mielonego (u mnie President delikatny śmietankowy 250g)
  • sól, pieprz
  •  mata bambusowa do rolowania "sushi"
Sos wietnamski:
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  • szczypta mielonego chilli
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki słodzika Sussina Gold lub innego do smaku
Sos czosnkowy jogurtowy:
  • 1 mały jogurt grecki light (180g) lub 1/2 dużego
  • 2 ząbki czosnku (jeśli nie chcecie bardzo czosnkowego, użyjcie granulowanego)
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekana łyżka koperku
Sos curry jogurtowy:
  • 1 mały jogurt grecki light (180g) lub 1/2 dużego
  • 1 kopiasta łyżeczka pasty curry (u mnie zielonej) - możecie zamiennie dodać curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku (dla koloru)
  • sól
  • 2 łyżki soku z cytryny

Składniki sosów wymieszać i odstawić do przegryzienia.
Kalafior ugotować w osolonej wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem do miękkości. Dokładnie osączyć i rozgnieść na papkę.
Kurczaka pokroić w paski, posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i zgrillować na patelni grillowej.
Owoce morza posolić, skropić sokiem z cytryny i poddusić do miękkości.
Marchewkę obrać i pociąć w cienkie paseczki. Zalać wodą, posolić, dodać odrobinę słodzika i ugotować do miękkości, osączyć.
Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć z solą na patelni przetartej olejem.
Rzodkiew obrać i pokroić w cieniutkie paski, paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórka obrać ze skórki, rozkroić wzdłuż na 4 części, wyciąć ze środka pestki (nie będziemy ich używać), a resztę pokroić w cienkie paski.
Przygotować sobie wszystkie składniki do robienia "sushi".


Matę bambusową najlepiej owinąć szczelnie folią do żywności (ja dziś niestety nie miałam), na macie położyć nori, błyszczącą stroną do spodu i albo posmarować puree kalafiorowym, zostawiając końcówkę wodorostów nieposmarowaną i wyłożyć wybrane składniki z jednej strony wodorostów, lub zwilżamy wodorosty delikatnie wodą i wykładamy mniej-więcej w 3/4 liście sałaty, a na to wybrane składniki:


W przypadku jeśli nie używamy puree z kalafiora, a tylko sałaty, koniecznie kładziemy pasek z białego serka.
Przykładowe kombinacje składników:
- puree z kalafiora, kurczak, owoce morza, marchewka, dymka, kiełki, pieczarki
- puree z kalafiora, kurczak, papryka, ogórek, rzodkiew, kiełki
- puree z kalafiora, kurczak, owoce morza, sałata, zielony ogórek, papryka, pieczarki
- sałata, biały ser, paluszki krabowe, owoce morza, ogórek, rzodkiew, kiełki
- sałata, biały ser, kurczak, paluszki krabowe, rzodkiew, ogórek, pieczarki, dymka
lub inne, dowolnie wybrane kombinacje. Nam bardziej smakował te z sałatą :)
Następnie rolujemy wodorosty za pomocą maty bambusowej (odsyłam tutaj po techniki rolowania sushi) w ścisłą rolkę. Kroimy rolkę na 3 równe kawałki (mniejsze mogą się rozpaść).
"Sushi" serwujemy z sosami i jemy palcami.
Smacznego!

1 komentarz: