Kwaśnica
Dieta Dukana - Faza II
- kawałek mięsa drobiowego lub wołowiny (u mnie 2 udka z kurczaka bez skóry)
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny
- 2 wędzone nóżki z kurczaka (ok. 400-500g) bez skóry
- duża garść suszonych grzybów leśnych
- 0,5 kg kapusty kiszonej (nie odciskanej)
- 1-2 szkl. soku spod kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Kawałek mięsa zalewamy mniej-więcej litrem wody, dodajemy łyżkę suszonej włoszczyzny (możecie dodać po prostu niewielką ilość surowych warzyw) i gotujemy rosół. Po zmięknięciu wyławiamy mięso, odstawiamy do ostygnięcia, a do rosołu dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie (ok. 4-5 kulek), 1 liść laurowy oraz kilka ziarenek jałowca (także 4-5) i gotujemy razem kilka minut.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Dodajemy do zupy.
Mięso z wędzonych nóżek kurczaka obieramy i dzielimy na mniejsze części. Dodajemy do zupy. Całość gotujemy razem ok. 5 minut.
Do garnka dodajemy kiszoną kapustę oraz sok spod niej (ilość dawkujemy w zależności jak kwaśną chcemy zupę), dodajemy kminek do smaku (u mnie ok. 1 łyżki). Całość gotujemy razem ok. 1-1,5 godziny, aż kapusta będzie całkowicie miękka, w razie potrzeby dolewając wody. Na sam koniec przyprawiamy solą (jeśli do konieczne) oraz pieprzem i dodajemy pokrojone mięso, na którym gotowaliśmy rosół. Podajemy na gorąco.
Smacznego!
OdpowiedzUsuńDawno nie widziałem tak świetnie zrobionego dania! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)