Zupa pomidorowa z klopsikami wołowymi
Dieta Dukana - Faza II
- porcja rosołowa z kurczaka lub kawałek drobiu na zupę
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora (biała część)
- 1 szalotka (lub 1 niewielka cebulka)
- 2 puszki pomidorów
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- sól
- opcjonalnie: gęsty jogurt naturalny (np. bałkański light)
- 1/2 kg wołowiny (mielonej)
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 malutka cebula (lub 1/2 większej)
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Na drobiu (bez skóry) gotujemy ok 1,5-2l rosołu. Dodajemy pokrojone w talarki marchewki, pietruszkę, pora. Cebulę i czosnek kroimy w plastry i także dodajemy do zupy. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wyławiamy mięso (możemy go użyć do czegoś innego) i dodajemy 2 puszki pomidorów. Zagotowujemy i miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, słodką i ostrą papryką. Jeśli mamy ochotę, hartujemy jogurt naturalny (dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy), po czym dolewamy go do zupy - ja jogurt pomijam, uważam, że nie jest konieczny. Zupa powinna być lekko pikantna.
Robimy klopsiki: jeśli sami mielimy mięso, mielimy je od razu z czosnkiem, cebulą i pietruszką. Jeśli nie: czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Do mięsa dodajemy czosnek, cebulę, jajko, pietruszkę i przyprawiamy do smaku. Formujemy malutkie klopsiki, które obsmażamy na patelni teflonowej przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.
Na talerzu układamy po kilka klopsików i zalewamy gorącą zupą. Możemy udekorować świeżymi ziołami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz