Cygańska zupa z gwoździa
Dieta Dukana - Faza II
- 2 kawałki kurczaka (nóżki lub piersi)
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 większe marchewki
- kawałek selera
- 1 opalona na gazie nieduża cebulka
- 1 nieduży brokuł (lub 1/2 paczki mrożonego)
- 1 kalarepka
- 600g wątróbki drobiowej
- 1-2 kawałki suszonych grzybków
- sól, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka w proszku, vegeta
Kurczaka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i suszonego grzybka (dla koloru) i gotujemy na bardzo wolnym ogniu do miękkości. Wyławiamy mięso i odstawiamy do wystygnięcia.
Marchewki obieramy, kroimy w plasterki. Kalarepkę obieramy i kroimy w kosteczkę, seler obieramy i dzielimy na mniejsze części. Warzywa dodajemy do gotującej się zupy.
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i pod sam koniec gotowania warzyw wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy do smaku: nie zapomnijcie dodać nieco ostrej papryki, zupa powinna być lekko pikantna.
Wątróbki podduszamy na niewielkiej ilości wody pod przykryciem z solą i pieprzem, a następnie nadziewamy na patyczki szaszłykowe.
Mięso z kurczaka dzielimy na mniejsze części (wyrzucamy kości, jeśli gotowaliśmy nóżki) i wrzucamy do zupy.
Na talerz nalewamy zupę ze sporą ilością warzyw i kawałkami mięsa, na górze kładziemy patyczek szaszłykowy z nadzianą wątróbką.
Smacznego!
Mmmmmmm czas wypróbować :D
OdpowiedzUsuń