Bułeczki sojowe
Dieta Dukana - Faza II
- 3/4 szkl. puree z soi*
- 3 jajka
- 3 łyżki gęstego jogurtu lub serka homogenizowanego
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (lub ew. np. suszonej pietruszki)
- 1/2 łyżeczki soli
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Otręby mieszamy z jogurtem i odstawiamy do zmięknięcia. Pozostałe składniki miksujemy na gładką masę, na sam koniec dodając otręby wymieszane z jogurtem. Rozlewamy ciasto (jest dość rzadkie) do foremek na muffinki i pieczemy 30 minut. Z foremek wyciągamy po ostygnięciu. Jednorazowo możemy zjeść połowę bułeczek (u mnie wyszło ich 8, czyli jednego dnia można zjeść 4).
*soję namaczamy ok. 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości i miksujemy dokładnie na gładką pastę. Ja robię to z ok. 500g soi, dzielę na porcje po niepełnej szklance i zamrażam. Wychodzi ok. 5 porcji z tej ilości.
A mozna by ja zrobic ze zmielonej soi z kotletow lub kostki sojowej zmielonej??? Pozdrawiam aga kg
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam. Gotowana soja przerobiona na puree jest dość wilgotna, kotlety takie nie są. Postaram się wypróbować, czy to wychodzi i dam znać :)
OdpowiedzUsuń