poniedziałek, 19 marca 2012

Sałatka "wieczorna finezja"

Sałatka ta powstała kiedyś przez przypadek - z resztek tego, co zostało w lodówce. Jest jednak tak pyszna, że na stałe weszła do naszego menu... Świetna na mały i większy głód dzięki jajkom i kurczakowi, a równocześnie dość lekka. Nazwę zawdzięcza Nemesei, która ją zaproponowała (Neme- dziękuję). Polecam bardzo!


Sałatka "wieczorna finezja"
Dieta Dukana - Faza II

  • 1 podwójna ugotowana pierś z kurczaka
  • 18 ugotowanych jajek przepiórczych (ewentualnie 3-4 kurze)
  • pęczek dymki
  • 1 opakowanie mieszanki sałat lub roszponki lub sałata dowolnego typu
  • kilka kawałków kiszonej cukinii (lub 4-5 średniej wielkości ogórki kiszone małosolne)
  • 2-3 łodygi selera naciowego + trochę liści selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 8 świeżych niedużych pieczarek
  • 1 serek homogenizowany gęsty (u mnie Maćkowy) - 250g
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 3 łyżeczki z górką przyprawy Tzatziki

Jeśli używamy mieszanki sałat lub roszponki (roszponkę można także wymieszać pół na pół z baby szpinakiem) płukamy, osuszamy i wrzucamy do sporej miski, jeśli całej sałaty także płukamy, osuszamy i dzielimy na mniejsze części (jeśli sałata jest duża- używamy połowy główki).
Jajka przepiórcze turlamy, aż popękają skorupki, obieramy i przekrawamy na połówki - dodajemy do sałaty. Jeśli używamy kurzych jaj: obieramy i dzielimy na ćwiartki.
Paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki muszą być bardzo świeże (czyli białe), bo używamy ich surowych: odkrawamy nóżki, kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki, liście siekamy, dodajemy do sałaty.
Dymkę siekamy, kurczaka kroimy w kostkę. Cukinię dzielimy na mniejsze części (polecam zwłaszcza do sałatki cukinię kiszoną, bo świetnie pasuje. Jeśli nie macie cukinii - mogą być ogórki, tylko nie mocno  ukiszone, aby nie zdominowały smaku sałatki, także należy je podzielić na mniejsze części). Wszystkie wymienione składniki mieszamy ze sobą.
Robimy sos: przyprawę tzatziki dodajemy do serka homo. Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, dodajemy do serka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do przegryzienia. Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem i delikatnie mieszamy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz