niedziela, 25 marca 2012

Kuleczki krabowe

To chyba będzie moje ulubione danie - robi się je błyskawicznie (20 minut i gotowe), nie wymaga dużej ilości składników (wystarczą 2 paczki paluszków krabowych w lodówce) i smakują obłędnie. Można je podać jako wykwintną przystawkę, zabrać do pracy jako przekąskę, czy (jak u mnie) mogą stanowić danie główne. Polecam bardzo!


Kuleczki krabowe
Dieta Dukana - Faza I

  • 500g paluszków krabowych (lub mięsa z kraba)
  • 2 żółtka
  • sok z połówki cytryny
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka imbiru (w proszku)
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC.
Jeśli używacie mięsa z kraba: dzielimy je na małe części. Jeśli używacie paluszków krabowych, pamiętajcie żeby były pakowane próżniowo lub ew. mrożone. Paluszki krabowe z zalewy się nie nadają.  Paluszki należy zmielić (najlepiej) lub pokroić bardzo drobno. Do rozdrobnionego mięsa dodajemy 1 żółtko oraz pozostałe składniki. Jeśli chcecie mieć opcję pikantną: dodajcie ostrą paprykę. Jeśli wolicie łagodną - pomińcie ją. Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki. Pozostałe żółtko rozkłócamy i smarujemy nim kuleczki krabowe. Kuleczki wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 10-15 minut (aż żółtko się zetnie).
W fazie PW najlepiej podać na sałacie lub roszponce (tak jak na zdjęciu), w fazie P do kuleczek można przygotować sos jogurtowy lub zjeść same.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. uwielbiam paluszki krabowe i smak indyjski :) zaraz gonię do sklepu

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj wyprobowalam i powiem tak.. generalnie nie lubie owocow morza, ryb i wszystkiego w tym klimacie ale kuleczki - MEGA! Nie dosc ze pyszne to banalne do zrobienia.. i na serio zabiera niecale 20 minut!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast skrobii mogę dodac otręby?

    OdpowiedzUsuń