Kuleczki krabowe
Dieta Dukana - Faza I
- 500g paluszków krabowych (lub mięsa z kraba)
- 2 żółtka
- sok z połówki cytryny
- 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 płaska łyżeczka imbiru (w proszku)
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC.
Jeśli używacie mięsa z kraba: dzielimy je na małe części. Jeśli używacie paluszków krabowych, pamiętajcie żeby były pakowane próżniowo lub ew. mrożone. Paluszki krabowe z zalewy się nie nadają. Paluszki należy zmielić (najlepiej) lub pokroić bardzo drobno. Do rozdrobnionego mięsa dodajemy 1 żółtko oraz pozostałe składniki. Jeśli chcecie mieć opcję pikantną: dodajcie ostrą paprykę. Jeśli wolicie łagodną - pomińcie ją. Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki. Pozostałe żółtko rozkłócamy i smarujemy nim kuleczki krabowe. Kuleczki wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 10-15 minut (aż żółtko się zetnie).
W fazie PW najlepiej podać na sałacie lub roszponce (tak jak na zdjęciu), w fazie P do kuleczek można przygotować sos jogurtowy lub zjeść same.
Smacznego!
uwielbiam paluszki krabowe i smak indyjski :) zaraz gonię do sklepu
OdpowiedzUsuńWczoraj wyprobowalam i powiem tak.. generalnie nie lubie owocow morza, ryb i wszystkiego w tym klimacie ale kuleczki - MEGA! Nie dosc ze pyszne to banalne do zrobienia.. i na serio zabiera niecale 20 minut!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast skrobii mogę dodac otręby?
OdpowiedzUsuń