Sałatka "Bogactwo smaku"
Dieta Dukana - Faza II
- 1 opakowanie mieszanki sałat 150g (lub dowolna sałata lub roszponka)
- 1/2 korzenia długiej, białej rzodkwi
- 1 niewielka cukinia (300-400g)
- 500g pomidorów (u mnie koktajlowe)
- 1 nieduży pęczek dymki
- opcjonalnie: ok. 150-200g drobiowych kabanosów
- 1/2 brokuła (ok. 250g)
- vegeta, sól
- 1 gęsty serek homogenizowany 250g (u mnie Maćkowy 0%) lub ew. gęstego jogurtu
- 2 łyżki świeżego tymianku posiekanego
- 2 łyżki świeżego oregano posiekanego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon (bez cukru)
- 3 łyżki świeżej bazylii posiekanej
- 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki Sussiny Gold (lub inny słodzik do smaku)
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki (nie obieramy ze skórki), solimy lub posypujemy vegetą i grillujemy krótko na przetartej olejem patelni lub ewentualnie w piekarniku. Cukinia powinna być lekko chrupka i niezbyt długo grillowana (inaczej gorzknieje). Studzimy.
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy.
Pomidory kroimy na kawałki - jeśli są to koktajlowe, wystarczy na połówki, normalne kroimy w ósemki lub w kostkę. Rzodkiew kroimy w talarki lub półtalarki, dymkę siekamy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy razem. Jeśli chcemy, żeby sałatka była bardziej syta, dodajemy kabanosy - kroimy je na kawałki i wrzucamy do reszty składników. Delikatnie solimy do smaku.
Składniki sosu mieszamy i odstawiamy na chwilę. Sos proponuję podać osobno, aby każdy mógł sobie polać sałatkę na talerzu: raz, że sałatka lepiej wygląda podana w ten sposób, dwa, że dłużej się trzyma.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz