Żurek na maślance
Dieta Dukana - Faza I
- 1 l maślanki lub zsiadłego mleka
- 1/2 szkl. chudego mleka
- 1 wędzona nóżka z kurczaka bez skóry (ok. 200-300g) i/lub 2 chude, cienkie kiełbaski drobiowe lub wołowe
- 1 niewielka cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- ok. 4 ugotowanych na twardo jaj
- 2-3 nieduże kawałki suszonych grzybów
- 1 kopiasta łyżeczka majeranku
- szczypta cząbru
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziela angielskie
- sól, biały pieprz
Maślankę i chude mleko wlać do garnka i postawić na malutkim ogniu. Powoli podgrzewać, aż zaczną się wytrącać grudki sera. Przecedzić delikatnie przez gazę - ser można wykorzystać w dowolny sposób, natomiast serwatkę wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i szuszone grzyby i podgrzewamy.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i smażymy, aż się lekko zrumienią, na patelni teflonowej przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Potem dorzucamy do serwatki. Kurczaka wędzonego obieramy z kości i dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, kiełbaski wkładamy także do zupy. Gotujemy, aż cebula zmięknie. Przyprawiamy majerankiem, cząbrem, białym pieprzem i solą (ostrożnie z tą ostatnią, kurczak wędzony jest słony). Jeśli żurek jest mało kwaśny, można dodać odrobinę soku z cytryny.
Podajemy na gorąco z ugotowanymi jajkami.
Do żurku polecam zwłaszcza kiełbasy drobiowe przygotowane samemu z przepisu dietykona: kiełbasa drobiowa parzona. Są pyszne i dietetyczne!
Smacznego!
Naprawdę dobry żurek, dla mnie tylko odrobinę za kwaśny i następnym razem dam mniej maślanki :)
OdpowiedzUsuń