poniedziałek, 5 marca 2012

Zupa czosnkowa

Świetna w sezonie przeziębień i nie tylko... Nie bójcie się, że potem będziecie chuchać czosnkiem - mimo jego sporej ilości w zupie, aromat czosnku jest delikatny. Polecam!

Zupa czosnkowa
Dieta Dukana - Faza II

  • 2 główki czosnku
  • 1 kalarepa
  • kawałek białek części pora (ok. 6 cm)
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 cebula
  • ok. 3-4 szkl. wody
  • opcjonalnie: 1 kostka rosołowa odtłuszczona warzywna
  • 1 kubeczek jogurtu greckiego light (lub innego gęstego) - 180g
  • 1 jajko lub 2 żółtka
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, lubczyk
  • opcjonalnie: 2 kromki chleba dukanowego

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić wzdłuż w plastry, pora w talarki, kalarepę i marchewkę w drobną kostkę.
Na patelni przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem zeszklić cebulę z porem, dodać czosnek (w razie potrzeby podlać nieco wodą) i chwilę przesmażyć razem, po czym dodać kalarepę i marchewkę. Przełożyć wszystko do garnka, dodać 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego, a następnie wodę, sól i (opcjonalnie) kostkę rosołową. Wody powinno być tyle, aby przykryła warzywa + 2-3cm. Gotować całość do miękkości warzyw a następnie dodać 1 łyżeczkę lubczyku oraz pieprz do smaku. Zestawić z ognia. Jogurt wymieszać z 1 jajkiem lub 2 żółtkami, dołożyć 2-3 łyżki gorącej zupy i wymieszać, a następnie wlać do zupy. Całość można zmiksować na krem, jednak można także jeść ją niezmiksowaną (jak ja dzisiaj).
Jeśli ją zmiksujecie, polecam jako dodatek grzanki z chleba dukanowego: 2 kromki obsmażamy na patelni przetartej oliwą lub zapiekamy w piekarniku lub w tosterze. Ja dodatkowo posmarowałam kromki 3 przeciśniętymi ząbkami czosnku. Następnie chleb kroimy w kostkę i posypujemy zupę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz