niedziela, 18 marca 2012

Klopsiki szwedzkie

Co prawda nie smakują do końca, jak z Ikei, ale są pyszne i lekkie! Polecam bardzo!


Klopsiki szwedzkie
Dieta Dukana - Faza I

  • 600-700g mielonego mięsa wołowego (najlepiej zmielonego samemu)
  • 1 spora czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (3-4% tłuszczu) - u mnie bałkański light
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 kopiasta łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (bez cukru)
  • sól, pieprz
  • 2 szkl. bulionu wołowego lub wody
Sos:
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (bez cukru) 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej

Jeśli mielimy mięso samemu, proponuję zmielić je od razu z czosnkiem i cebulą. Jeśli nie: cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Do zmielonego mięsa wszystkie składniki, oprócz rosołu/wody (można dodatkowo dodać jeszcze 1/2 łyżeczki słodkiej papryki) i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Z mięsa formujemy niewielkie, okrągłe klopsiki i smażymy na patelni przetartej oliwą z obu stron, po czym zalewamy rosołem lub wodą i dusimy do miękkości. Wyciągamy same klopsiki, rosół zostawiając na patelni.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na przetartej oliwą patelni i dodajemy do rosołu z klopsików. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Skrobię mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, a następnie dodajemy także do rosołu. Podgrzewamy do zgęstnienia i przyprawiamy do smaku. Dodajemy klopsiki i jeszcze razem podgrzewamy przez chwilę, obtaczając mięso w sosie. Podajemy na gorąco. Najlepsze są oczywiście z borówkami, ale jako, że ich jeść nie możemy, świetny jest dżem z czerwonej cebuli jako dodatek.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. jak klopsiki to tylko z sosem salsa mexicana develey czy chilli :)

    OdpowiedzUsuń