Kurczak z włoskim sosem pomidorowym
Dieta Dukana - Faza II
- 0,5 kg mięsa z kurczaka bez kości i skóry (mogą być piersi lub udka - co wolicie)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie: zioła prowansalskie
- 3 szalotki lub 1 większa cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 pomidorów (w sezonie zimowym można użyć 1 puszki pomidorów)
- 1 op. (180g) jogurtu greckiego light (lub innego gęstego) - jogurt powinien mieć między 2-4% tłuszczu
- bazylia i oregano (najlepiej świeże), sól, świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie: 1 łyżka przecieru pomidorowego
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli chcecie uzyskać nieco bardziej intensywny aromat, posypcie niewielką ilością ziół prowansalskich. Kurczaka grillujemy: czy to na patelni grillowej, czy w piekarniku z włączoną funkcją grill (200ºC, ok 30-40 min.). W międzyczasie przygotowujemy sos (robienie sosu potrwa 10-15 min.): Szalotki lub cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek także siekamy w kostkę. Pomidory sparzamy i ściągamy skórkę.
Patelnię teflonową przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Pomidory kroimy w ósemki i dodajemy do cebuli, o tej porze roku pomidory mogą być mało soczyste i słodkie, wtedy należy dodać odrobinę wody i przecier pomidorowy. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Wtedy dodajemy zioła (najlepiej świeże, jeśli jednak nie macie dodajecie suszonych) oraz sól i pieprz - samych ziół nie należy żałować. Na sam koniec dodajemy jogurt naturalny i podgrzewamy jeszcze chwilę. W razie potrzeby doprawiamy.
Na talerz wykładamy kurczaka, polewamy sosem pomidorowym i dekorujemy świeżymi ziołami. Smacznego!
pycha napewno zrobie pomidory mmmmmmmm oj moria wykonczysz mnie przy kompie :)
OdpowiedzUsuńTalerze są genialne xD. Aż w głowie się kręci xD
OdpowiedzUsuńwierzę że wieczór się udał... :) A później że mąż taki rozmarzony w pracy siedzi :) Wspaniałe przepisy i zapał do gotowania! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń