Paprykarz rybny
Dieta Dukana - Faza II
- 400-500g wędzonej ryby (lub filetów rybnych świeżych lub mrożonych)
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 kopiasta łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- ogórki kiszone pokrojone w plasterki
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Patelnię przecieramy najlepiej oliwą z oliwek z drugiego tłoczenia (extra virgin nie nadaje się do smażenia) lub innym olejem (ale nie słonecznikowym - olej słonecznikowy wypłukuje z ryb kwasy omega).
Na patelni przesmażamy krótko cebulę (do lekkiego zrumienienia), następnie dodajemy marchewkę i jeszcze chwilę smażymy (ok. 1 min.). Potem dodajemy pomidory z puszki i przecier.
W tym czasie jeśli mamy wędzoną rybę obieramy z ości, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw. Jeśli używamy filetów: kroimy je w kostkę i dodajemy do warzyw. Gotujemy, aż ryba się rozpadnie i całość ładnie się połączy. Na sam koniec przyprawiamy i dodajemy ocet.
Podajemy na ciepło lub zimno z plasterkami ogórka kiszonego.
Smacznego!
Widoczne "ziarenka" na zdjęciu to ikra ryby :)
Moryjko powiedz mi jaka ta puszka pomidorowa ma by wielka? :)
OdpowiedzUsuńasia-sia-sia
standardowa, czyli ok. 400g :)
OdpowiedzUsuń