wtorek, 13 marca 2012

Leczo

Lubię różnorodność w kuchni. Czasami mam ochotę na coś egzotycznego, a czasami prostego i swojskiego. Ostatnio mam ochotę na bardziej tradycyjne potrawy, stąd dzisiejsze leczo. Nie wymaga dużo pracy, jest łatwe do zrobienia i naje się nim cała (nawet niedukająca) rodzina. Możecie jeść je o dowolnej części dnia, pasuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Polecam!


Leczo
Dieta Dukana - Faza II

  • 3 nieduże cukinie (po ok. 300-400g)
  • 2 duże papryki
  • 3 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2-3 wędzone nogi (lub piersi) z kurczaka bez skóry (w sumie ok. 800g)
  • opcjonalnie: 300-400g chudej cienkiej kiełbasy (drobiowej lub wołowej)
  • 2 puszki pomidorów (w sezonie można użyć ok. 1 kg świeżych)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, vegeta, słodka i ostra papryka w proszku

Cebulę posiekać w piórka, czosnek pokroić w plasterki, cukinię umyć i pokroić w kostkę (ze skórką), papryki pokroić w paski. Nóżki z kurczaka obrać z kości i podzielić na niewielkie części, kiełbasę pokroić w półplasterki.
Dużą patelnię teflonową/rondel przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i przesmażyć chwilę cebulę z czosnkiem. Dodać kiełbasę i kurczaka wędzonego i smażyć jeszcze chwilę, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Dodać cukinię, paprykę i smażyć jeszcze chwilę, po czym zalać 2 puszkami pomidorów i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw, a na koniec przyprawić solą, pieprzem, vegetą i papryką w proszku. Podawać na gorąco.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz