Zupa krem z pora
Dieta Dukana - Faza II
- 2 duże pory (białe części)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża kalarepka
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- opcjonalnie: 1 łodyga selera naciowego
- 3-4 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego (u mnie bałkański light)
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny
- sól, pieprz, tymianek
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek, seler naciowy (jeśli macie) i pora w plasterki, kalarepkę w drobną kostkę. Bulion zagrzać, dodać do niego łyżkę suszonej włoszczyzny i pokrojoną kalarepkę. Pora, cebulę i czosnek można chwilkę przesmażyć na przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem patelni, jednak nie jest to konieczne (ja pominęłam ten krok). Po kilku minutach gotowania kalarepki, dodajemy pozostałe warzywa oraz tymianek i sól. Gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy na gładki krem. Dodajemy jogurt naturalny i pieprz (dosalamy jeśli to konieczne) i blendujemy jeszcze chwilę.
Podajemy na gorąco, można dodać grzanki zrobione z chleba dukanowego. U mnie posypałam pietruszką i płatkami suszonej cebuli. Smacznego!
zupka wg tego przepisu dobra aczkolwiek nie dodałem selera i kalarepy, a korzeń pietruszki. dobre :)
OdpowiedzUsuń