poniedziałek, 5 marca 2012

Gulasz arabski

Przepis ten jest w moim posiadaniu od dawna. Jest to jedna z moich ulubionych potraw, dlatego zmodyfikowałam nieco przepis et voila!
Najlepszy jest z dobrej gatunkowo wołowiny i kiełbasy wołowej, ponieważ jednak zarówno jedno jak i drugie nie jest łatwe do dostania (ani tanie), możecie także przygotować go z mięsa z udek kurczaka lub indyka z cienką, chudą kiełbasą drobiową. Ta druga opcja jest także lepsza dla osób zapracowanych, które chcą obiad "na szybko".
Gulasz jest pikantny, ma lekko "dymny" aromat, orientalnego charakteru nadają mu harissa i kmin rzymski... Polecam bardzo!


Gulasz arabski
Dieta Dukana - Faza II

  • ok. 750g wołowiny (lub opcjonalnie: mięsa z udek kurczaka lub indyka)
  • 300-400g cienkiej kiełbasy wołowej (lub drobiowej)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 kg fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
  • 3 duże cebule
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżeczek harissy (jeśli jej nie mamy, możemy wymieszać ostrą paprykę chilli, mielony kmin rzymski, rozgniecione nasiona kolendry i czosnek granulowany)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka lekko rozgniecionych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Mięso pokroić na niewielkie kawałki (paseczki, kostkę, co wolicie). Cebulę posiekać w piórka. Dużą patelnię teflonową (ja mam taką głęboką, o średnicy 32cm), przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą i obsmażyć mięso z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć jeszcze chwilę, aż cebula zmięknie. Jeśli używamy wołowiny, dolewamy szklankę wody i przykrywamy: dusimy do miękkości w razie potrzeby podlewając wodą. Jeśli używamy mięsa drobiowego, obsmażamy jeszcze chwilę, aż cebula całkowicie zmięknie.
Kroimy kiełbasę w półplasterki i dodajemy do mięsa. Następnie kroimy paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki. Dodajemy do mięsa i smażymy (mięso powinno puścić trochę soku, na dnie powinna być woda, jeśli nie, nieco podlewamy wodą). Jeśli używamy świeżej fasoli, dodajemy ją razem z pieczarkami i papryką.
Jeśli używamy fasolki mrożonej - czekamy aż warzywa będą prawie miękkie i dodajemy fasolkę. Mieszamy całość, przykrywamy i dusimy do miękkości warzyw. Na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz