Biszkopt z ptasim mleczkiem
Dieta Dukana - Faza P
Biszkopt (na formę 21x26cm):
- 3 jajka + 1 żółtko
- 2 łyżki otrębów owsianych + 1 łyżka pszennych zmielonych na mąkę
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego (lub zamiennie 1 łyżka mleka w proszku odtłuszczonego)
- 1 kopiasta łyżka Sussiny Gold
- 3 białka (ze sparzonych wrzątkiem jajek)
- 1 galaretka truskawkowa bez cukru (można zastąpić mocną herbatą truskawkową - 1/3 szklanki, wymieszaną z 2 kopiastymi łyżkami żelatyny i ewentualnie aromatem truskawkowym)
- 2 płaskie łyżki Sussiny Gold (lub inny słodzik do smaku)
- 1 gęsty serek homogenizowany light (u mnie Maćkowy) lub jogurt grecki light - 340g
- 1 łyżeczka żelatyny (kopiasta)
- słodzik do smaku (u mnie 2 łyżki Sussiny Gold)
- 1 galaretka truskawkowa bez cukru (lub 1 szklanka mocno zaparzonej herbaty truskawkowej z 2 łyżeczkami żelatyny i słodzikiem do smaku)
- słodzik do smaku
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Białka ubić na sztywno z solą, dodać po 1 żółtka, a następnie zmielone otręby, słodzik, proszek do pieczenia i mielony len, cały czas ubijając. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej) formy i upiec do lekkiego zrumienienia (ok. 20 minut). Wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w ok. 1/3 szklanki wrzątku, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać powoli serek homogenizowany oraz słodzik (nie zapisałam dokładnej ilości, proszę więc próbować). Na sam koniec dodajemy tężejącą galaretkę truskawkową i miksujemy jeszcze chwilę. Wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, dodajemy słodziku do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy zacznie tężeć - wylewamy na ciasto. W fazie III można wyłożyć na masę dodatkowo świeże truskawki.
Ciasto powinno tężeć przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!