Skrzydełka pikantne
Dieta Dukana - Faza I
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 8 sporych ząbków czosnku (przeciśniętych)
- kawałek imbiru (ok. 14 cm) - starty
- 1 łyżka Sussiny Gold (lub inny słodzik do smaku)
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki ostrej musztardy bez cukru (np. dijon)
- 1-2 łyżeczki tabasco (w zależności jak ostre chcemy)
- 3 łyżki posiekanej natki kolendry (lub zielonej pietruszki)
- 1 łyżeczka ziaren kolendry (lekko utłuczonych w moździerzu)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Ze wszystkim składników (opócz skrzydełek) robimy gęstą marynatę. Obtaczamy w niej skrzydełka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc).
Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Skrzydełka wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zapiekamy do mocnego zrumienienia (ok. 30-40 min). Podajemy na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz