niedziela, 19 lutego 2012

Kurczak na szpikulcach

Pyszny i łatwy w przygotowaniu kurczak na patyczkach szaszłykowych. Lekko pikantny, o delikatnym, słodkim posmaku... Polecam!


Kurczak na szpikulcach
Dieta Dukana - Faza I

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 8 patyczków na szaszłyki
  • 3 łyżki keczupu light (można zastąpić 1,5 łyżki przecieru pomidorowego)
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (z górką)
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Sussiny Gold lub inny słodzik do smaku
  • sól, pieprz
Patyczki na szaszłyki zamoczyć w wodzie na minimum 20 min.
Kurczaka pokroić w długie, wąskie paseczki. Pozostałe składniki wymieszać i w marynacie obtoczyć kurczaka. Odłożyć do przegryzienia na minimum 30 min, a najlepiej na noc.  Rozgrzać grill lub patelnię grillową i smażyć po ok. 7 minut z każdej strony.
Smacznego!


Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz