sobota, 4 lutego 2012

Kurczak śródziemnomorski

Pyszna zapiekanka z kurczakiem w śródziemnomorskim stylu, z pomidorami, bakłażanami i ziołami... Polecam!


Kurczak śródziemnomorski 
Dieta Dukana - Faza II

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 bakłażan (ewentualnie cukinia)
  • 1 puszka pomidorów (mogą być z ziołami lub z czosnkiem)
  • 20 dag startego żółtego sera Piórko (3% tłuszczu)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 pieczarki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • zioła (najlepiej świeże): tymianek, bazylia, oregano

Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić, aż puści sok. Opłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie bądź zgrillować na patelni (patelnię teflonową bądź grillową przetrzeć ręcznikiem nasączonym olejem i usmażyć bakłażany z obu stron), bądź w piekarniku (rozłożyć na papierze do pieczenia i ok. 20 min. piec w 200ºC).
Do pomidorów z puszki dodać pokrojony w plasterki czosnek, bazylię i oregano (ja dałam po płaskiej łyżce) oraz koncentrat pomidorowy. Postawić na ogniu i gotować, aż sos mocno zgęstnieje (całość zapiekanki będzie wtedy mniej mokra). Na koniec doprawić solą i pieprzem
Kurczaka pokroić w kostkę, posolić, posypać tymiankiem i obsmażyć na przetartej oliwą patelni (najlepiej sprawdza się patelnia grillowa).
W naczyniu do zapiekania układać warstwami: kurczaka, połowę sosu pomidorowego, bakłażany, drugą połowę sosu pomidorowego, pokrojone w plasterki pieczarki, całość posypać serem Piórko i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika na ok. 30 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz