piątek, 10 lutego 2012

Kaiserschmarrn - Omlet cesarski

Na wasze specjalne życzenie dziś Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski w wersji odchudzonej. Pyszne, sycące śniadanie, które długo utrzyma nas na nogach. Omlet, który nie wygląda pięknie, ale za to jak smakuje! Polecam!


Kaiserschmarrn - Omlet cesarski
Dieta Dukana - Faza I / Faza II

  • 3 jajka
  • 2 łyżki otrębów owsianych + 1 łyżka otrębów pszennych (zmielić)
  • 1/4 szkl. mleka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • słodzik w pudrze (u mnie Sussina Gold)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 1 łyżka suszonych owoców goji
  • opcjonalnie: 2 krople aromatu rumowego
  • opcjonalnie: 1 rozkruszony cukierek karmelowy bez cukru

Jeśli macie owoce goji, dodajcie do nich aromat rumowy, zalejcie odrobiną wrzątku i odstawcie do nasiąknięcia.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać aromat waniliowy, 1 płaską łyżkę słodzika (jeśli skorzystaliście z mojej rady z tego przepisu i dołożyliście do słodzika laskę wanilii, teraz możecie go użyć) oraz mleka. Zmiksować do połączenia składników, a następnie dodać zmielone otręby i jeszcze chwilkę miksować. Odstawić.
Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną masę. Delikatnie połączyć łyżką z masą żółtkową (nie miksować!).
Dużą patelnię teflonową posmarować dokładnie ręcznikiem nasączonym olejem i rozgrzać. Wylać omlet, posypać odsączonymi owocami goji i na wolnym ogniu smażyć. Po kilku minutach omlet obrócić i smażyć jeszcze chwilę. Ja tutaj przyznam się, że ułatwiłam sobie sprawę: podważyłam delikatnie brzegi omleta i obracając patelnię do góry nogami wyłożyłam omlet na drugą patelnię. Jeśli macie taką możliwość, zachęcam do zrobienia tego w ten sposób, bo omlet jest bardzo miękki i łatwo się rozpada. Po smażeniu kilka minut z drugiej strony, delikatnie kroimy go drewnianą łopatką na mniejsze części i jeszcze chwilę smażymy. Jeśli mamy rozkruszony cukierek: posypujemy nim omlet - nadal karmelowego posmaku całości. Wykładamy omlet na talerz i posypujemy słodzikiem z wierzchu (tutaj ponownie polecam słodzik waniliowy). Podajemy także najlepiej z kwaśnym dżemem dukanowym (np. z rabarbaru lub z tego przepisu). Smacznego!


3 komentarze:

  1. Dziękuję, dziękuję, dziekuję <3
    Zrobię jutro na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu niebo w gębie!
    Na pewno zrobię jeszcze wiele razy! Pycha!

    Pinakolada.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pracowałam w kilku restauracjach na Bawarii w Niemczech i tam Kaiserschmarrn podaje się z musem jabłkowym. Polecam taki mus zrobić samodzielnie i zamiast cukru po prostu użyć słodziku. Wtedy oczywiście przepis będzie się nadawał tylko dla fazy III bo o ile wiem to w II owoce są niedozwolone.

    OdpowiedzUsuń