niedziela, 5 lutego 2012

Ćevapčići

Danie z kilku gatunków mięsa wywodzące się z Bałkanów. Ma wiele różnych lokalnych odmian. U mnie dziś "odchudzona" wersja podstawowa. Możecie dołożyć do niej dodatkowe przyprawy, takie jak mięta lub tymianek czy oregano. Obiad ten możecie przygotować dla całej rodziny, nie tylko dla siebie, zmieniając tylko dodatki, bo ćevapčići zasmakują każdemu. Polecam bardzo!


Ćevapčići
Dieta Dukana - Faza I

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 2 duże czerwone cebule
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 2 kopiaste łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szkl. gazowanej wody mineralnej (50ml)

Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki i zmielić (polecam mielenie samemu lub ewentualnie chodzenie do punktów, gdzie mięso mielą nam z wybranego przez nas kawałka). Jeśli mielimy samemu, możemy dodać do mielenia cebule. Jeśli nie: cebule bardzo drobniutko kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz sodę oczyszczoną i wodę mineralną i wyrabiamy ręką ok. 15 minut. Po tym czasie odstawiamy mięso do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc.
Z mięsnej masy formujemy podłużne "kotleciki". Najlepiej robić to mokrymi dłońmi, bo masa dość mocno się klei. Kotleciki możemy: upiec na grillu (polecam najpierw użyć aluminiowych tacek, a na sam koniec położyć na ruszcie, aby uzyskać charakterystyczne "paski"), usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku (najlepiej w 200ºC, z włączoną funkcją "grill", jeśli ją posiadacie). Podawać na ciepło, najlepiej z sosem tzatziki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz