Chrupiący kurczak rzymski
Dieta Dukana - Faza I
- 1 duży podwójny filet z kurczaka (u mnie ok. 700g)
- sól (u mnie czosnkowa), świeżo zmielony pieprz lub pikantna mieszanka pieprzu (kotanyi)
- kawałek imbiru (ok. 3cm)
- 1 szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 kopiasta łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 kopiasta łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- 1 jajko (lub 2 białka)
- kilka łyżek panierki dukanowej lub zmielonych (ale nie bardzo drobno) otrębów
Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC (najlepiej z funkcją grill).
Kurczaka kroimy na cienkie, duże plastry (ja rozcięłam wzdłuż na 2-3 plastry). Możecie dodatkowo je rozbić na cieńsze kotlety (ok. 1cm). Posypujemy solą i pieprzem.
Do jajka dodajemy: starty na tarce o drobnych oczkach imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną szalotkę i kmin oraz kolendrę. Całość blendujemy (najlepszy będzie blender ręczny) na gładką masę.
Kurczaka obtaczamy w masie jajeczno-przyprawowej dokładnie, a następnie w panierce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Panierujemy wszystkie kawałki w ten sposób i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. Kurczak powinien troszkę się zrumienić, ale nie wysuszyć. Podajemy na gorąco. Świetny jest w towarzystwie sosu jogurtowego (czosnkowego lub ziołowego).
Kurczaka można także obtoczyć tylko w jajku i przyprawach i pominąć panierkę. Także smakuje świetnie :)
otrębów ponoć na dukanie nie wolno mielić:)
OdpowiedzUsuń