poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Chrupiący kurczak rzymski

Myślę, że przy diecie Dukana powinnyśmy opracować książeczkę z przepisami "Kurczak na 1000 sposobów" ;) Raz, że jest to mięso chude i szybkie w przygotowaniu, dwa że jest tańsze od wołowiny czy indyka na przykład. Dziś u mnie kolejna propozycja jego podania. Bardzo smakowita i nieco... inna :) Kurczak przyprawiony jest na pikantnie imbirem, czosnkiem, kolendrą i kminem rzymskim (stąd nazwa). Całość obtoczona jest w chrupiącej panierce. Brzmi smakowicie? Bo jest :)


Chrupiący kurczak rzymski
Dieta Dukana - Faza I

  • 1 duży podwójny filet z kurczaka (u mnie ok. 700g)
  • sól (u mnie czosnkowa), świeżo zmielony pieprz lub pikantna mieszanka pieprzu (kotanyi)
  • kawałek imbiru (ok. 3cm)
  • 1 szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kopiasta łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 kopiasta łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • 1 jajko (lub 2 białka)
  • kilka łyżek panierki dukanowej lub zmielonych (ale nie bardzo drobno) otrębów

Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC (najlepiej z funkcją grill).
Kurczaka kroimy na cienkie, duże plastry (ja rozcięłam wzdłuż na 2-3 plastry). Możecie dodatkowo je rozbić na cieńsze kotlety (ok. 1cm). Posypujemy solą i pieprzem.
Do jajka dodajemy: starty na tarce o drobnych oczkach imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną szalotkę i kmin oraz kolendrę. Całość blendujemy (najlepszy będzie blender ręczny) na gładką masę.
Kurczaka obtaczamy w masie jajeczno-przyprawowej dokładnie, a następnie w panierce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Panierujemy wszystkie kawałki w ten sposób i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. Kurczak powinien troszkę się zrumienić, ale nie wysuszyć. Podajemy na gorąco. Świetny jest w towarzystwie sosu jogurtowego (czosnkowego lub ziołowego).
Kurczaka można także obtoczyć tylko w jajku i przyprawach i pominąć panierkę. Także smakuje świetnie :)

1 komentarz: