Pasztet drobiowy
- 1 cały kurczak (u mnie ok. 1,8kg)
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 15 dag pieczarek
- 2 cebule
- 3 jajka
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 pietruszka
- kawałek selera (1/4 niedużego)
- posiekany pęczek natki pietruszki
- 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1/2 szkl. gęstego jogurtu (nie nadaje się 0%, ja użyłam greckiego light)
- opcjonalnie: 4 kotlety sojowe (nieugotowane)
Z kurczaka zdjąć skórę (oprócz skrzydełek) i wyciąć ewentualny tłuszcz. Ułożyć w dużym garnku. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić niezbyt drobno, selera także pociąć w dość długie kawałki. Dodać je do kurczaka, dołożyć ziele angielskie, liść laurowy i sól. Ugotować do miękkości. W osobnym garnku zalać wodą wątróbkę, posolić i gotować chwilę (2-3 minuty), tak, aby się tylko zaparzyła.
Odcedzić mięso i jarzyny. Mięso dokładnie obrać z kości. Przemielić mięso, wątróbkę i jarzyny na gładką masę przez maszynkę do mięsa, w razie potrzeby 2 razy. Jeśli chcecie, aby pasztet był bardziej zwarty, do mielenia dodajecie suche kotlety sojowe (nie są jednak one konieczne). Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki także obrać i pokroić w kostkę. Na przetartej olejem patelni najpierw zrumienić cebulę, dołożyć do mięsa, po czym poddusić do miękkości pieczarki i także dołożyć do mięsa. Dodać także pieprz, gałkę muszkatołową, wbić jajka, dołożyć posiekaną natkę i wlać jogurt. Dokładnie wyrobić ręką na gładką masę. Wyłożyć do formy (u mnie dość duża, 20x24cm, ale możecie użyć dwóch keksówek) i upiec w 180ºC przez ok. 1 godzinę. Zostawić w gorącym piekarniku jeszcze ok. 30 minut, po czym wyjąć i wystudzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz