Czekoladki świąteczne
Dieta Dukana - Faza P
- ok. 10 kopiastych łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
- 1 żółtko (ze sparzonego wrzątkiem jajka)
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki słodzika Sussiny Gold (lub do smaku)
- kilka łyżek gorącego, chudego mleka
- aromat: śmietankowy bądź orzechowy (2-3 krople)
- opcjonalnie: 1 łyżka błonnika kakaowego lub kakao odtłuszczonego
- barwnik spożywczy
- silikonowa foremka na czekoladki lub do lodu w dowolnych kształtach
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, dając tyle mleka, aby masa uzyskała pożądaną gęstość (masa nie może być ani zbyt rzadka - będzie trudno zastygać, ani zbyt gęsta - trudno będzie wypełniać kształty w foremce) - w razie potrzeby gęstość regulujemy poprzez dolanie mleka płynnego lub dodanie mleka w proszku. Dodajemy dowolny aromat i/lub kakao. Ewentualnie dzielimy na porcje i dodajemy po minimalnej ilości wybranego koloru barwnika spożywczego (ja podzieliłam masę na połowę i użyłam barwników w proszku, żółtego i jasnozielonego, po pół szczypty). Masą wypełniamy foremki i wstawiamy do zamrażalnika. Po kilku godzinach kiedy całkowicie zamarzną wyciągamy z foremek i przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz