Solanka rybna
Dieta Dukana - Faza I
- 1 l. rosołu mięsnego lub rybnego
- 600g filetów z ryby (najlepiej niemrożonej, jesiotr jest idealny)
- 20 zielonych lub czarnych oliwek
- łyżka kaparów
- 1 ogórek kiszony
- 3/4 szkl. wody spod kiszonych ogórków
- 1 cebula
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3-4 szt. suszonych grzybków
- 3-4 szt. grzybków marynowanych (można pominąć)
- sól, pieprz (pieprz cytrynowy jest idealny), posiekany koperek, liść laurowy
Podgrzać wywar mięsny lub rybny razem z suszonymi grzybkami i liściem laurowym. Cebulę posiekać w niezbyt drobną kostkę, podsmażyć na patelni teflonowej przetartej ręcznikiem nasączonym oliwą. Kiedy zacznie już się "chwytać" zalać wodą z ogórków, dodać kapary i przecier pomidorowy. Pogotować przez chwilkę i dodać do rosołu.
Kiszonego ogórka pokroić w kostkę lub plastry, oliwki pokroić na plasterki, dodać razem z grzybkami do zupy.
Rybę pokroić w kostkę i także dodać do zupy. Gotować chwilę do miękkości ryby - należy pilnować, aby ryba nie zaczęła się rozpadać. Przyprawić solą oraz pieprzem. Po nalaniu na talerz posypać posiekanym koperkiem i udekorować plasterkiem cytryny.
Smacznego!
A na I fazie mozna jesc oliwki??
OdpowiedzUsuńniestety nie. Oliwki nadają "smaczku". Jeść ich nie można :) Przed zjedzeniem- wyłowić.
OdpowiedzUsuń