Pstrąg w ziołach
Dieta Dukana - Faza I
• 2 pstrągi
• 1 cytryna
• 2 gałązki estragonu i 2 natki pietruszki
• 1 główka czosnku
• świeżo zmielony pieprz
• 3 łyżki posiekanych świeżych ziół: tymianku, bazylii, oregano, mięty, estragonu, pietruszki (można zastąpić suszonymi, polecam jednak świeże)
• sól
Pstrągi umyć, wysuszyć i posypać solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć, wymieszać z posiekanymi świeżymi ziołami. Pstrąga natrzeć mieszanką wewnątrz i na zewnątrz. Cytrynę pokroić w plasterki. Do środka pstrąga włożyć po 1 gałązce estragonu i pietruszki oraz po plasterku cytryny. Można także położyć po 1-2 plasterki na wierzchu ryby, aby nie wysychała.
Włożyć do rozgrzanego do 200ºC piekarnika, najlepiej z włączoną funkcją grill lub grzaniem z góry, blisko górnej części piekarnika i piec ok. 20 min. do zrumienienia ryby. Po wyjęciu skropić sokiem z cytryny i rozkoszować się smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz