czwartek, 8 grudnia 2011

Pstrąg w ziołach

Dziś na obiad rybka, pstrąg w ziołach... Ze świeżymi ziołami, dużą ilością czosnku i z cytryną. Jest po prostu przepyszny! Polecam gorąco!

Pstrąg w ziołach
Dieta Dukana - Faza I

•    2 pstrągi
•    1 cy­tryna
•    2 ga­łązki es­tra­gonu i 2 na­tki pietruszki
•    1 główka czosnku
•    świeżo zmie­lony pieprz
•    3 łyżki posiekanych świeżych ziół: tymianku, bazylii, oregano, mięty, estragonu, pietruszki (można zastąpić suszonymi, polecam jednak świeże)
•    sól

Pstrągi umyć, wysuszyć i posypać solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć, wymieszać z posiekanymi świeżymi ziołami. Pstrąga natrzeć mieszanką wewnątrz i na zewnątrz. Cytrynę pokroić w plasterki. Do środka pstrąga włożyć po 1 gałązce estragonu i pietruszki oraz po plasterku cytryny. Można także położyć po 1-2 plasterki na wierzchu ryby, aby nie wysychała.
Włożyć do rozgrzanego do 200ºC piekarnika, najlepiej z włączoną funkcją grill lub grzaniem z góry, blisko górnej części piekarnika i piec ok. 20 min. do zrumienienia ryby. Po wyjęciu skropić sokiem z cytryny i rozkoszować się smakiem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz