Zupa krem z brokułów
Dieta Dukana - Faza II
• 1 l rosołu (może być z kostki, ja jednak proponuję ugotować na kawałku np. piersi z kurczaka)
• 2 łyżki suszonych warzyw (włoszczyzna) - można użyć świeżych: 1 nieduża marchewka + 1/2 pietruszki
• 1/2 cebuli
• 3 ząbki czosnku
• 1 spory brokuł
• jogurt naturalny
• do posypania: zielona cebulka, płatki suszonej cebuli (można pominąć)
• sól, pieprz (ja użyłam pikantnej mieszanki pieprzu z Kotanyi), czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
• opcjonalnie: 1 łyżeczka maizeny
Brokuł ugotować osobno do miękkości. Do rosołu wrzucić pół cebuli pokrojonej w piórka, 3 obrane ząbki czosnku (można pokroić), suszoną włoszczyznę lub pokrojone w talarki świeże warzywa i ugotować do miękkości. Jeśli rosół gotowaliśmy na kurczaku - wyłowić go. Dodać brokuł i zblendować na gładką masę. Przyprawić na lekko pikantnie solą i pieprzem, dodać łyżeczkę czosnku granulowanego, 1/2 startej gałki muszkatołowej. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, wymieszać maizenę w odrobinie wody i dodać do zupy (proponuję jednak pominąć). Nałożyć na talerze, posypać cebulką zieloną i suszoną i wyłożyć łyżkę jogurtu. Jeśli rosół był gotowany na mięsie, można pokroić je w kostkę i dodać do zupy, będzie bardziej "syta".
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz